Specjał, o którym za chwilę przeczytacie zaczerpnęliśmy od państwa Soprano. Włosi rękę do kuchni mają, nie da się ukryć :)
Składniki:
- 3 jaja
- 300 ml przecieru pomidorowego,
- oregano,
- oliwa z oliwek,
- dwie garści parmezanu (nada się również jakikolwiek żółty ser albo gorgonzola czy roquefort)
- 2 ząbki czosnku,
- pieprz i sól.
Na patelnię wrzućcie: oliwę, przecier, rozgniecione ząbki czosnku, oregano, pieprz i sól. Co chwilę mieszajcie. Po ok. 15 minutach wyjmijcie czosnek (sos miał przejść jego aromatem). Teraz wbijcie jajka, posypcie startym serem, przykryjcie pokrywką i trzymajcie na patelni ok.4 minuty, tak żeby ser się rozpuścił i jaja ścięły. Najlepiej smakuje ze świeżym białym pieczywem. Smacznego!
dnia dzisiejszego z rana sobotniego uraczyłem żonę wspomnianym śniadaniem i wyniki są zaiste rewelacyjne. Śniadanie szybkie, proste, rewelacyjnie aromatyczne. Potrawę upgradowałem że zamiast przecieru wrzuciłem pomidory Podravki z bazylią i czosnkiem (3,60zł, Berti) i nie wyjmowałem czosnku - moc z rana ;)
OdpowiedzUsuńcieszę się niezmiernie. wychodzi na to, że jest to przysmak żon. Justyna uwielbia. upgrade Podravką na pewno przyspiesza podanie. używałem kiedyś przecieru z oliwkami robiąc sos do makaronu. daje rade dobrze
OdpowiedzUsuńJeśli zadbasz o to aby jajka były 0 (albo wzbogacone o omega-3) i zjesz to w przeciągu 40minut od wstania to jest to idealne śniadanko na odchudzanie. Mark my words. Choć osobiście ja bym zjadł nawet i 3 jaja. Zdecydowanie więcej białka i tych fantastycznych kwasów tłuszczowych.
OdpowiedzUsuńszczęśliwie jaja mamy z dobrego, wiejskiego, źródła.
OdpowiedzUsuńWstałam dziś parę minut wcześniej,żeby zdążyć je przygotować. Warto było. Pychota :)
OdpowiedzUsuńCieszymy się :) Pozdrawiamy!
UsuńRewelacja :) Nie ma jak włoskie śniadanie w wersji wytrawnej :)
UsuńSuper. Nie ma jak włoskie śniadanie w wersji wytrawnej :)
UsuńPrawda? :) Pozdrawiamy!
Usuń