poniedziałek, 9 lutego 2009

ciasto oliwkowe




Przepis ten brał udział w Wyborach Kulinarnego Bloga Roku 2012, otrzymał wysokie noty jury, dzięki czemu pojawił się w książce "Z miłości do jedzenia", wyd. REA. Książka zawiera zwycięskie przepisy konkursowe.

Poza tymi żywymi pogromcami złych duchów (Justyna, Franek, Filip, gromada radosnych przyjaciół) są także rzeczy, które z wielką łatwością humor mi naprawiają. Należą do nich czerwone wino (białe pijam gdy: wymaga tego sytuacja, chce się napić, a nie mam pod ręką czerwonego i gdy jest mi za gorąco na krasne) i wszelkie dodatki, począwszy od białego pieczywa maczanego w oliwie przez setki serów i na bardziej czasochłonnych kończąc. Do tych ostatnich na pewno należy ciasto oliwkowe, łatwe w przygotowaniu, ale z racji pieczenia zajmuje odrobinę czasu. 

Składniki: 

  • 22 dag mąki pszennej, 
  • 4 jaja, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 10 dag żółtego sera, 
  • 10 dag zielonych oliwek bez pestek,
  • 10 dag czarnych oliwek bez pestek, 
  • 100 ml białego wytrawnego wina, 
  • 100 ml oliwy, 
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka oregano, 
  • pieprz i sól. 

Mąkę przesiewam przez sito i mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaję pieprz i sól. Wbijam jajca, mieszam dodając oliwę i wino. Pod koniec bełtania dodaję pokrojony w kostkę ser, oliwki w plasterkach i zioła ( czasami wzbogacam pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami). Keksówkę o długości ok. 20 cm smaruję oliwą i napełniam ciastem. Piekę 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 210'C. Jak wystygnie wystarczy wyjąć ze wspomnianej już keksówki, pokroić i podawać. Palce lizać. Do tego butelka, dwie albo trzy montepulciano d'abruzzo i można jakoś dotrwać do wiosny ;)


12 komentarzy:

  1. Te ciasto to mógłbyś z okna rzucić przy mojej kolejnej wizycie na Starówce ;)

    Pozdrawiam rodzinę HOF!

    Marcin R.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale! Czy można czymś zastąpić białe wino? Pola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbowaliśmy kiedyś z białym octem winnym, ale to nie to samo...wino musi być! ;) Pozdrawiamy!

      Usuń
  3. A tej soli to tak na oko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, nie za dużo. Sam ser, oliwki są już dość słone :)

      Usuń
    2. Jak nie wiem ile, to zawsze dodam za dużo :P ale smaka sobie narobiłam!

      Usuń
    3. Jest pysznie! Moja ulubiona wersja to taka z czarnymi oliwkami, serem i suszonymi pomidorami. Uwielbiam!

      Usuń
    4. Super, cieszymy się :) Smacznego!

      Usuń
  4. Z wyglądu i czytania składników -- obraz kuzący !!A w diecie bezglutenowej - jaką mąką zastąpić mąkę pszenną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę spróbować z mąką gryczaną, ryżową lub amarantusową. Pozdrawiamy!

      Usuń