Przepis ten brał udział w Wyborach Kulinarnego Bloga Roku 2012, otrzymał wysokie noty jury, dzięki czemu pojawił się w książce "Z miłości do jedzenia", wyd. REA. Książka zawiera zwycięskie przepisy konkursowe.
Poza tymi żywymi pogromcami złych duchów (Justyna, Franek, Filip, gromada radosnych przyjaciół) są także rzeczy, które z wielką łatwością humor mi naprawiają. Należą do nich czerwone wino (białe pijam gdy: wymaga tego sytuacja, chce się napić, a nie mam pod ręką czerwonego i gdy jest mi za gorąco na krasne) i wszelkie dodatki, począwszy od białego pieczywa maczanego w oliwie przez setki serów i na bardziej czasochłonnych kończąc. Do tych ostatnich na pewno należy ciasto oliwkowe, łatwe w przygotowaniu, ale z racji pieczenia zajmuje odrobinę czasu.
Składniki:
- 22 dag mąki pszennej,
- 4 jaja,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 10 dag żółtego sera,
- 10 dag zielonych oliwek bez pestek,
- 10 dag czarnych oliwek bez pestek,
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- 100 ml oliwy,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka oregano,
- pieprz i sól.
Mąkę przesiewam przez sito i mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaję pieprz i sól. Wbijam jajca, mieszam dodając oliwę i wino. Pod koniec bełtania dodaję pokrojony w kostkę ser, oliwki w plasterkach i zioła ( czasami wzbogacam pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami). Keksówkę o długości ok. 20 cm smaruję oliwą i napełniam ciastem. Piekę 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 210'C. Jak wystygnie wystarczy wyjąć ze wspomnianej już keksówki, pokroić i podawać. Palce lizać. Do tego butelka, dwie albo trzy montepulciano d'abruzzo i można jakoś dotrwać do wiosny ;)
Te ciasto to mógłbyś z okna rzucić przy mojej kolejnej wizycie na Starówce ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam rodzinę HOF!
Marcin R.
Wygląda wspaniale! Czy można czymś zastąpić białe wino? Pola
OdpowiedzUsuńPróbowaliśmy kiedyś z białym octem winnym, ale to nie to samo...wino musi być! ;) Pozdrawiamy!
UsuńA tej soli to tak na oko?
OdpowiedzUsuńTak, nie za dużo. Sam ser, oliwki są już dość słone :)
UsuńJak nie wiem ile, to zawsze dodam za dużo :P ale smaka sobie narobiłam!
UsuńSzczyptę ;) Smacznego!
UsuńJest pysznie! Moja ulubiona wersja to taka z czarnymi oliwkami, serem i suszonymi pomidorami. Uwielbiam!
UsuńSuper, cieszymy się :) Smacznego!
UsuńZ wyglądu i czytania składników -- obraz kuzący !!A w diecie bezglutenowej - jaką mąką zastąpić mąkę pszenną?
OdpowiedzUsuńProszę spróbować z mąką gryczaną, ryżową lub amarantusową. Pozdrawiamy!
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń