czwartek, 19 lutego 2009

makaron z sosem pomidorowym



Banalny w przygotowaniu i smakowity zarazem. 

Składniki:

  • 250 g makaronu, spaghetti,
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • oliwa
  • parmezan
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • ocet balsamiczny (opcjonalnie)


Makaron ugotujcie wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę pokrójcie w kostkę, wrzućcie do rondelka z oliwą, żeby się zeszkliła, dorzućcie posiekane 2 ząbki czosnku, chwilę mieszajcie i dodajcie pomidory z puszki (krojone bądź w całości). Całość gotujcie ok. 15 minut, w międzyczasie przyprawcie, bazylią, solą i pieprzem. Gotowe. Możecie dodać kapkę octu balsamicznego. Makaron wymieszajcie z sosem. Obficie posypcie tartym parmezanem i posypcie świeżą bazylią. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz