Każda pora na chałkę jest dobra :)
Ciepła, posmarowana masłem lub powidłami...mhmmm...
Składniki:
- 30 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka miodu,
- 400 ml ciepłej wody,
- 1 kg mąki,
- 1 łyżka soli,
- 1/3 szklanki drobnego cukru,
- 3 roztrzepane jajka,
- 100 g roztopionego, ostudzonego masła,
- jajko, rozbełtane, do posmarowania chałki
- sezam, mak (opcjonalnie)
Do wody dodajcie miód, drożdże, wymieszajcie i odstawcie na kilka minut. W misce wymieszajcie mąkę z cukrem i z solą. Do mąki dodajcie drożdże rozpuszczone w wodzie. Dobrze wymieszajcie. W międzyczasie dodajcie jajka i masło. Wszystko wyróbcie. Gdy zagniatane ciasto zacznie odchodzić od ścian miski, przenieście je na stolnicę i dalej zagniatajcie przez kilka minut. Włóżcie do miski lekko spryskajcie oliwą, miskę przykryjcie ścierką i zostawcie na dwie godziny do wyrośnięcia. Podczas wyrastania ciasto trzeba dwa razy odgazować tzn. grzmotnąć w nie pięścią. Gdy wyrośnie, podzielcie je na dwie części. Z każdej uformujcie po 4 wałki i zaplećcie (podobnie jak warkocz, złączcie wałki od góry, zaczynając od prawej strony zakładajcie kolejno: 1 nad 3, 2 nad 3, 4 nad 2 i powtarzajcie). Chałki przełóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryjcie folią i odstawcie do wyrośnięcia na ok. trzy kwadranse. Wyrośnięte posmarujcie rozbełtanym jakiem. Posypcie sezamem, makiem, bądź zostawcie bez niczego.Pieczcie ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gdy zaczną zbytnio się rumienić, możecie przykryć je folią aluminiową. Smacznego!
Przepiękna ta chałka!
OdpowiedzUsuńaż ciężko było kroić ;)
UsuńGdybym kupiła taką w piekarni, na pewno nie doszłabym z nią do domu:)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńCudowna :)
OdpowiedzUsuńChałka już tak długo za mną chodzi, a jakoś się nie mogę spiąć, żeby ją w końcu zrobić...
to chyba przyszedł ten czas :)
Usuńprzepiękna i super wypieczona!
OdpowiedzUsuńdziękujemy :)
Usuńwygląda baaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki! Fakt, smaczna była :)
Usuń