Wielu osobom kalafior kojarzy się z warzywem bez wyrazu, smaku...
Nic bardziej mylnego, jeśli użyjemy odpowiednich dodatków, możemy w łatwy sposób je "ożywić" i nadać naprawdę wykwintny smak!
Na 6-8 osób potrzebujecie:
- 1 średniej wielkości kalafior (teraz lepiej użyć tego mrożonego)
- 1 por
- 2-3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 kawałek selera (uwaga! mocno uczula, więc wrażliwcy mogą go sobie odpuścić)
- 3 średnie ziemniaki
- 6-7 ziaren ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu czarnego
- 2-3 liście laurowe
- sól
- masło bądź oliwa
- 400 ml mleka kokosowego (jak nie macie dodajcie krowiego)
- szczypiorek
- płatki migdałowe, uprażone
W sporym garze, zagotujcie ok. 4 l wody.
Obieracie marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, seler, odcinacie jedynie białą część pora, z kalafiora bierzecie same różyczki, wszystko myjecie a następnie wrzucacie do wrzątku.
Naszym sposobem na dodawanie przypraw do kremów jest zawijanie pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych w gazę jałową. Zawijacie, końce związujecie i wrzucacie do zupy, potem łatwo coś takiego wyłowić przed miksowaniem.
Gdy warzywa się ugotują odlewacie połowę wody z gara (możecie trochę wywaru gdzieś zostawić, na wypadek gdy potem nasz krem okaże się za gęsty, będzie w sam raz by to naprawić).
Następnie wlewacie mleko, mieszacie lekko i na średnim ogniu jeszcze chwilę gotujecie.
Teraz zaczynacie zabawę w rybaków :) Wyławiacie: pakunek z ziołami i marchewkę, żeby naszej bieli nie popsuła.
Miksujecie wszystko blenderem, dodając do smaku sól i z pół łyżki masła (bądź trochę oliwy z oliwek).
Super :) uwielbiam takie zupy kremy, są przepyszne :-)
OdpowiedzUsuńMy i nasze dzieci za nimi przepadamy! :) Pozdrawiamy!
UsuńObłędnie wygląda. Jeśli chodzi o zupy to zawsze mam problem z zaprezentowaniem ich w sposób atrakcyjny. Ta zupa objawia się jako coś niezwykle apetycznego. Chętnie skosztowałabym miseczkę (a może nawet dwie) :)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że się podoba :) Zachęcamy do ugotowania, warto! Pozdrawiamy :)
UsuńPrezentuje się bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńDziękujemy, polecamy! :)
UsuńJedna paczka kalafiora wystarczy?
OdpowiedzUsuńJeśli zmniejszy się inne ilości warzyw, to tak. Do tych ilości proponujemy zużyć 2 paczki, pozdrawiamy!
UsuńDziś będzie na obiad.
OdpowiedzUsuńPatGac
Smacznego! :)
UsuńBył i się zmył:)
OdpowiedzUsuńPatGac
:)
OdpowiedzUsuńJest pyszna, dzięki za kolejny dobry przepis na zupę, to już chyba trzecia, jaką gotuje :)
OdpowiedzUsuńMiło nam bardzo :) Pozdrawiamy!
UsuńWlasnie upichcilam - pyszna! Dziekuje za super przepis!
OdpowiedzUsuńCieszymy się i pozdrawiamy! :)
Usuń