środa, 17 kwietnia 2013

zapiekanka z penne, szpinakiem i kurczakiem






Lubimy zapiekanki, wszystko w jednym naczyniu :)

Składniki:

  • 250 g makaronu, najlepiej penne
  • 2 piersi z kurczaka
  • sok z cytryny
  • 300 g świeżego szpinaku, typu baby
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • masło do posmarowania  naczynia żaroodpornego
  • 150-200 ml śmietany 18% (gęstej)
  • 2 jajka
  • 80-100 g sera pleśniowego (użyliśmy gorgonzoli)
  • sól
  • pieprz




Makaron ugotujcie al dente. Piersi pokrójcie na małe kawałki, doprawcie pieprzem, solą i skropcie sokiem z cytryny. Odstawcie na chwilę do lodówki, potem usmażcie, aż się lekko zrumieni. Szpinak umyjcie, wysuszcie i wrzućcie na rozgrzaną patelnię, poczekajcie aż straci objętość. Dodajcie rozdrobniony czosnek, gałkę, sól i pieprz. Naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem. Ugotowany makaron, usmażonego kurczaka oraz szpinak wymieszajcie w naczyniu żaroodpornym. Wymieszajcie śmietanę z jajkami, dodajcie pokruszony ser pleśniowy. Przygotowanym sosem zalejcie wcześniej przygotowany makaron z kurczakiem i szpinakiem. Całość włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 180’C na 15-20 minut. Smacznego!







4 komentarze:

  1. NIE LUBIĘ sera pleśniowego a mam smaka na ten makaronik czym mogę go zastąpić aby nie zatracić wyrazistości smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Parmesanem to dodaj troche boczku

    OdpowiedzUsuń