Składniki:
- 250 g makaronu, najlepiej penne
- 2 piersi z kurczaka
- sok z cytryny
- 300 g świeżego szpinaku, typu baby
- 2-3 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- masło do posmarowania naczynia żaroodpornego
- 150-200 ml śmietany 18% (gęstej)
- 2 jajka
- 80-100 g sera pleśniowego (użyliśmy gorgonzoli)
- sól
- pieprz
Makaron ugotujcie al dente. Piersi pokrójcie na małe kawałki, doprawcie pieprzem, solą i skropcie sokiem z cytryny. Odstawcie na chwilę do lodówki, potem usmażcie, aż się lekko zrumieni. Szpinak umyjcie, wysuszcie i wrzućcie na rozgrzaną patelnię, poczekajcie aż straci objętość. Dodajcie rozdrobniony czosnek, gałkę, sól i pieprz. Naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem. Ugotowany makaron, usmażonego kurczaka oraz szpinak wymieszajcie w naczyniu żaroodpornym. Wymieszajcie śmietanę z jajkami, dodajcie pokruszony ser pleśniowy. Przygotowanym sosem zalejcie wcześniej przygotowany makaron z kurczakiem i szpinakiem. Całość włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 180’C na 15-20 minut. Smacznego!
mniam! więcej szpinaku! ;)
OdpowiedzUsuńNIE LUBIĘ sera pleśniowego a mam smaka na ten makaronik czym mogę go zastąpić aby nie zatracić wyrazistości smaku :-)
OdpowiedzUsuńSpróbuj z cheddarem :)
UsuńParmesanem to dodaj troche boczku
OdpowiedzUsuń