poniedziałek, 12 marca 2012

zupa cytrynowa


na przepis wpadłam w Zwierciadle, sprawdziłam, nam smakuje, czas na Was :)

300g kurzych udek bez kości
400ml mleka kokosowego
700ml bulionu drobiowego
łyżka skórki cytrynowej
sok z cytryny
łyżeczka zielonej pasty chili (opcjonalnie)
1/2 papryczki chili (opcjonalnie)
kilka gałązek kolendry
cebula
3 łyżki oliwy
1/4 łyżeczki mielonego czerwonego pieprzu
1/3 łyżeczki soli

posiekać cebulę, zeszklić na patelni, na 1 łyżce oliwy. w rondlu o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć kurczaka (pokrojonego w kostkę), mieszać.
gdy zacznie się rumienić wlać bulion, wrzucić podsmażoną cebulę z papryczką i pastą chili. gotować 15min.
dodać mleko kokosowe, sok z cytryny, skórkę, pokrojoną w plastry cytrynę, czerwony pieprz, sól, posiekaną kolendrę. smacznego

2 komentarze:

  1. Stała się moim popisowym daniem :-) Łatwa w przygotowaniu i przepyszna. Robi na poczęstowanych bardzo duże wrażenie.

    OdpowiedzUsuń