wtorek, 19 marca 2013

buraczane jaja wielkanocne



A może by tak te nasze jaja trochę ożywić na Wielkanoc?

Potrzebujecie:

  • 2 duże buraki
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • liść laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • 5-6 jaj kurzych bądź 8-10 przepiórczych


Jaja ugotujcie na twardo i obierzcie ze skorupek.
Buraki umyjcie (nie trzeba ich obierać), pokrójcie na plasterki, wrzućcie do garnka. Zalejcie wodą i octem, dodajcie przyprawy i gotujcie 10-15 minut. Zostawcie do ostygnięcia. Kiedy marynata jest zimna, przecedźcie ją.
Do odcedzonej marynaty włóżcie ugotowane, zimne i obrane jaja, tak by całe były zanurzone. Zostawcie w marynacie na 12 godzin. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz