A może by tak te nasze jaja trochę ożywić na Wielkanoc?
Potrzebujecie:
- 2 duże buraki
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka octu winnego
- 1 łyżka cukru
- pół łyżeczki soli
- liść laurowy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 goździki
- 5-6 jaj kurzych bądź 8-10 przepiórczych
Jaja ugotujcie na twardo i obierzcie ze skorupek.
Buraki umyjcie (nie trzeba ich obierać), pokrójcie na plasterki, wrzućcie do garnka. Zalejcie wodą i octem, dodajcie przyprawy i gotujcie 10-15 minut. Zostawcie do ostygnięcia. Kiedy marynata jest zimna, przecedźcie ją.
Do odcedzonej marynaty włóżcie ugotowane, zimne i obrane jaja, tak by całe były zanurzone. Zostawcie w marynacie na 12 godzin. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz