poniedziałek, 7 maja 2012

cytrynowe placki z cukinią i ricottą


W przerwie między przepisami na szparagi wystąpią placki z cukinią :)

Potrzebujecie:

2 cukinie
2 ząbki czosnku
pęczek szalotek ze szczypiorkiem
150g sera ricotta
2 jaja
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
sól, pieprz
3/4 szklanki mąki
oliwa do smażenia
skórki obrane z 1 cytryny (do posypania placków)

Pokrójcie cukinię (dość grubo, żeby było czuć coś po zębem), czosnek (w drobne plasterki), szalotkę ze szczypiorkiem drobno.
Wymieszajcie ze sobą wszystkie składniki, pamiętając o soli i pieprzu. Przygotujcie talerz wyścielony ręcznikiem papierowym.
Na patelni rozgrzejcie oliwę. Ciasto nakładajcie dużą łyżką, rozprowadzając je trochę. Smażcie aż do zrumienienia każdej ze stron, ok 3min. Wyłóżcie placki na ręcznik, żeby ociekły z tłuszczu.
Przełóżcie na talerz, posypcie pokrojoną skórką cytrynową. Smacznego!


2 komentarze: