Kolejna wariacja na temat szparagów.
Składniki:
- 8 jaj
- 1 pęczek szparagów
- 1/4 szklanki mleka
- 10 dag owczego sera (młodego albo półmiękkiego dojrzewającego)
- 2 łyżki posiekanego oregano
- 2 łyżki posiekanego rozmarynu
- oliwa,
- pieprz i sól
Piekarnik rozgrzejcie do 200 stopni. W misce wymieszajcie jaja, pokruszony lub starty ser, mleko, zioła pieprz i sól. Szparagi jeśli są grube przekrójcie wzdłuż i przytnijcie na długość promienia patelni. Rozgrzejcie oliwę na patelni, wlejcie jaja i smażcie na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Przed włożeniem do piekarnika poukładajcie delikatnie na wierzchu masy szparagi. Pieczcie przez ok 13-15 minut. Pozwólcie jej nieco ostygnąć. Łatwiej da się wtedy wyjąć. Idealnie komponuje się z kwaśną śmietaną. Smacznego!
frittata jest po prostu boska
OdpowiedzUsuńDziękujemy. Smakuje genialnie na ciepło i na zimno.
UsuńGenialnie wygląda i na pewno tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńDzięki. Co prawda to prawda ;)
Usuń