wtorek, 15 maja 2012
izraelska sałatka z pomidorów, ogórków i mięty
prosta sałatka, świetna jako dodatek, ale i samodzielne danie (podana z białym pieczywem)
Składniki:
3-4 pomidory
5-6 ogórków gruntowych, bądź 1 długi
1 cytryna
pęczek mięty
oliwa
sól, pieprz
ocet balsamiczny
Przygotujcie najpierw dressing, do miseczki nalejcie trochę oliwy, dodajcie nie za dużo octu balsamicznego,wymieszajcie, konsystencja musi być jak emulsja, doprawcie solą i pieprzem, próbujcie.
Pokroicie w kostkę pomidory i ogórki, poszatkujcie miętę.
Wymieszajcie składniki, polejcie je dressingiem, a następnie skropcie sokiem z cytryny.
Możecie dodatkowo zetrzeć skórkę z cytryny i też tam ją dorzucić.
Jeśli jest taka potrzeba, doprawcie jeszcze solą lub pieprzem. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
mam szybkie pytanie - krąży opinia, że nie można mieszać pomidorów i ogórków razem, bo się jakoś wzajemnie nie lubią :) w sensie tracą właściwości. Czy to prawda? ciocia Es
OdpowiedzUsuńMądre głowy stwierdziły, że enzymy zawarte w ogórkach rozkładają witaminę C, która jest w pomidorach. Można sobie z tym poradzić dodając ogórki na samym końcu, tak aby nie zdążyły puścić wody. Drugi sposób to przegryźć po mieszance pomidorów i ogórków inne źródło witaminy C żeby się wszystko ładnie zbilansowało :)
OdpowiedzUsuńTak na marginesie Ciociu Es, alkoholi też nie powinno się mieszać, a chyba to nam jakoś nie przeszkadza ;)
Też racja, wuju Hofanderze!
Usuń