wtorek, 22 maja 2012

kaszanka z gruszką w cieście francuskim



Ludzie dzielą się na tych, co kaszankę kochają i tych, co jej... nie lubią.
Powiemy szczerze, że nie rozumiemy zupełnie drugiej grupy :)

Potrzebujecie:

  • 200-300 g kaszanki
  • 2 gruszki
  • 2 małe cebule
  • majeranek
  • oliwę z oliwek
  • łyżkę masła
  • sól, pieprz
  • 1 żółtko wymieszane z łyżką wody
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • mak do posypania

Na patelni rozgrzejcie masło i dodajcie do niego trochę oliwy, żeby się nie spaliło, no chyba, że jesteście w posiadaniu masła klarowanego:)
Wrzućcie drobno posiekaną cebulę, poczekajcie aż się zeszkli, potem dodajcie kaszankę, wyjętą z flaka i pokrojoną w plastry. Rozdrobnijcie ją widelcem i chwilę podsmażcie z cebulą. Dodajcie gruszki starte na grubej tarce, majeranek, sól i pieprz do smaku.
Z ciasta francuskiego wytnijcie kwadraty 10 x 10 cm. Poczekajcie aż kaszanka chwilę wystygnie i nałóżcie małą łyżeczką na kwadrat ciasta i złóżcie je w trójkąt, zagniatając ciasno brzegi, żeby nic nie wypłynęło.
Gotowe pierożki posmarujcie żółtkiem z wodą i posypcie makiem.
Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180'C i pieczcie 20 minut. Wyśmienicie smakują z żurawiną bądź borówką! Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Wow! ten przepis jest tak zaskakujący, że na pewno go kiedyś wypróbuję!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, lubię kaszankę :) Bardzo fajny pomysł. Moja żona zrobiła mi kiedyś pierogi z kaszanką, polecam też do wypróbowania :) WF

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaszanka w pierogach, też fajny pomysł :) Dzięki, pozdrawiamy!

      Usuń
  3. Kaszankę mam, francuskie mam, lecę po gruszkę i robię na kolację. Uwielbiam takie niecodzienne połączenia smaków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego życzymy zatem! :)

      Usuń
    2. Zrobiłam, w cieście drożdżowym. Pychota. Kaszanka jak nie kaszanka, nawet Mój S zjadł, choć nie jada kaszanki. Jak tylko pojawi się na blogu, podlinkuję i podeślę jak wyszło.

      Usuń
    3. Super! Cieszymy się :) W cieście drożdżowym też musiała być przepyszna! Pozdrawiamy!

      Usuń