Ludzie dzielą się na tych, co kaszankę kochają i tych, co jej... nie lubią.
Powiemy szczerze, że nie rozumiemy zupełnie drugiej grupy :)
Potrzebujecie:
- 200-300 g kaszanki
- 2 gruszki
- 2 małe cebule
- majeranek
- oliwę z oliwek
- łyżkę masła
- sól, pieprz
- 1 żółtko wymieszane z łyżką wody
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- mak do posypania
Na patelni rozgrzejcie masło i dodajcie do niego trochę oliwy, żeby się nie spaliło, no chyba, że jesteście w posiadaniu masła klarowanego:)
Wrzućcie drobno posiekaną cebulę, poczekajcie aż się zeszkli, potem dodajcie kaszankę, wyjętą z flaka i pokrojoną w plastry. Rozdrobnijcie ją widelcem i chwilę podsmażcie z cebulą. Dodajcie gruszki starte na grubej tarce, majeranek, sól i pieprz do smaku.
Z ciasta francuskiego wytnijcie kwadraty 10 x 10 cm. Poczekajcie aż kaszanka chwilę wystygnie i nałóżcie małą łyżeczką na kwadrat ciasta i złóżcie je w trójkąt, zagniatając ciasno brzegi, żeby nic nie wypłynęło.
Gotowe pierożki posmarujcie żółtkiem z wodą i posypcie makiem.
Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180'C i pieczcie 20 minut. Wyśmienicie smakują z żurawiną bądź borówką! Smacznego!
Wow! ten przepis jest tak zaskakujący, że na pewno go kiedyś wypróbuję!!!
OdpowiedzUsuńSuper, lubię kaszankę :) Bardzo fajny pomysł. Moja żona zrobiła mi kiedyś pierogi z kaszanką, polecam też do wypróbowania :) WF
OdpowiedzUsuńKaszanka w pierogach, też fajny pomysł :) Dzięki, pozdrawiamy!
UsuńKaszankę mam, francuskie mam, lecę po gruszkę i robię na kolację. Uwielbiam takie niecodzienne połączenia smaków.
OdpowiedzUsuńSmacznego życzymy zatem! :)
UsuńZrobiłam, w cieście drożdżowym. Pychota. Kaszanka jak nie kaszanka, nawet Mój S zjadł, choć nie jada kaszanki. Jak tylko pojawi się na blogu, podlinkuję i podeślę jak wyszło.
UsuńSuper! Cieszymy się :) W cieście drożdżowym też musiała być przepyszna! Pozdrawiamy!
Usuń