Nareszcie nastał maj! A w raz z nim niekończące się świętowanie urodzin w naszym domu oraz...czas na szparagi!!!
Dziś zupa, krem.
Potrzebujecie:
- 1 kg zielonych szparagów
- 2 średnie cebule
- 10 dag masła
- 3 szklanki wywaru warzywnego
- 600 ml śmietany 30%
- 2 gałązki świeżego tymianku
- sól
- biały pieprz
- parmezan starty na grubych oczkach (opcjonalnie)
Resztę szparagów pokrójcie na kawałki 2-3 cm.
Cebulę posiekajcie drobno i wrzućcie na roztopione masło, jak się zeszkli dodajcie kawałki szparagów i podsmażcie.
Wlejcie wywar, śmietanę i gotujcie 30 min. Doprawcie pieprzem, solą i tymiankiem, zmiksujcie. Jeśli przeszkadzają Wam cząstki skórki szparagów, przecedźcie zupę przez sito, my tego nie robimy :)
Do zupy włóżcie główki szparagów, posypcie parmezanem i tymiankiem. Smacznego!
co za kolor! Wspaniała zupa!
OdpowiedzUsuńDziękujemy. Musimy intensywnie wykorzystać krótki szparagowy sezon.
Usuńwłaśnie zjadłam :) zupka pyszna a przepis super :) dzięki!
OdpowiedzUsuń