sobota, 5 maja 2012

krem z zielonych szparagów




Nareszcie nastał maj! A w raz z nim niekończące się świętowanie urodzin w naszym domu oraz...czas na szparagi!!!

Dziś zupa, krem.

Potrzebujecie:
  • 1 kg zielonych szparagów
  • 2 średnie cebule
  • 10 dag masła
  • 3 szklanki wywaru warzywnego
  • 600 ml śmietany 30%
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • sól
  • biały pieprz
  • parmezan starty na grubych oczkach (opcjonalnie)
Szparagi umyjcie, oderwijcie twarde końcówki u dołu 3-5 cm, odetnijcie główki, które ugotujcie w osolonej wodzie, tak aby były nadal jędrne.
Resztę szparagów pokrójcie na kawałki 2-3 cm.
Cebulę posiekajcie drobno i wrzućcie na roztopione masło, jak się zeszkli dodajcie kawałki szparagów i podsmażcie.
Wlejcie wywar, śmietanę i gotujcie 30 min. Doprawcie pieprzem, solą i tymiankiem, zmiksujcie. Jeśli przeszkadzają Wam cząstki skórki szparagów, przecedźcie zupę przez sito, my tego nie robimy :)
Do zupy włóżcie główki szparagów, posypcie parmezanem i tymiankiem. Smacznego!



3 komentarze:

  1. co za kolor! Wspaniała zupa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy. Musimy intensywnie wykorzystać krótki szparagowy sezon.

      Usuń
  2. właśnie zjadłam :) zupka pyszna a przepis super :) dzięki!

    OdpowiedzUsuń