Smaczne, proste antipasti.
Potrzebujecie:
- 2-3 cukinie
- 100g sera gorgonzola pokrojonego w kawałki
- 6 suszonych pomidorów w oliwie, pokrojonych w cienkie plasterki
- pęczek bazylii
- sól
marynata:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
- świeżo zmielony czarny pieprz
Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 180'C. W miseczce połączcie składniki marynaty i odstawcie na bok. Cukinię pokroicie w podłużne paski o szer. 5mm. Ułóżcie je na talerzu, posólcie i zostawcie na 40min, aby puściły trochę soku oraz zmiękły.
Plastry cukinii osuszcie papierowym ręcznikiem, rozłóżcie na lekko naoliwionej blasze i skropcie marynatą. Pieczcie 10-15min, aż ich brzegi się zrumienią. Przewróćcie na drugą stronę, posmarujcie pozostałą marynatą i pieczcie jeszcze przez minutę. Wyjmijcie z piekarnika i zostawcie do ostygnięcia.
Na końcu każdego plastra cukinii połóżcie po kilka kawałków sera oraz suszonych pomidorów, a także bazylię-liść lub dwa. Zawińcie plastry w roladki, ułóżcie na półmisku do podania i udekorujcie liśćmi bazylii. Smacznego!
Na pewno smakują niesamowicie :) wydaje mi się, że fajnie wyszłyby też na grillu :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie kupiłam w Lidlu piękne cukinie, miałam przyrządzić je na grillu z serem a tu proszę taki przepis, super pomysł, na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuń