czwartek, 24 maja 2012

pieczone roladki z cukinii



Smaczne, proste antipasti.

Potrzebujecie:

  • 2-3 cukinie
  • 100g sera gorgonzola pokrojonego w kawałki
  • 6 suszonych pomidorów w oliwie, pokrojonych w cienkie plasterki
  • pęczek bazylii
  • sól


marynata:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
  • świeżo zmielony czarny pieprz


Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 180'C. W miseczce połączcie składniki marynaty i odstawcie na bok. Cukinię pokroicie w podłużne paski o szer. 5mm. Ułóżcie je na talerzu, posólcie i zostawcie na 40min, aby puściły trochę soku oraz zmiękły.
Plastry cukinii osuszcie papierowym ręcznikiem, rozłóżcie na lekko naoliwionej blasze i skropcie marynatą. Pieczcie 10-15min, aż ich brzegi się zrumienią. Przewróćcie na drugą stronę, posmarujcie pozostałą marynatą i pieczcie jeszcze przez minutę. Wyjmijcie z piekarnika i zostawcie do ostygnięcia.
Na końcu każdego plastra cukinii połóżcie po kilka kawałków sera oraz suszonych pomidorów, a także bazylię-liść lub dwa. Zawińcie plastry w roladki, ułóżcie na półmisku do podania i udekorujcie liśćmi bazylii. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Na pewno smakują niesamowicie :) wydaje mi się, że fajnie wyszłyby też na grillu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie kupiłam w Lidlu piękne cukinie, miałam przyrządzić je na grillu z serem a tu proszę taki przepis, super pomysł, na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń