niedziela, 27 maja 2012

pulpety z bakłażanów w pomidorowej salsie


Przepyszny obiad warzywny!

Składniki na pulpety:

2-3 bakłażany pokrojone w małą kostkę
3 łyżki świeżo startego parmezanu
1 jajko
6 listków bazylii, podartych
2-3 kromki czerstwego chleba, rozmoczonego w wodzie
bułka tarta do obtoczenia
olej roślinny do smażenia
sól, pieprz

Składniki na pomidorową salsę (świetnie nadaje się również jako sos do makaronu czy gnocchi):

1 mała cebula, drobno posiekana
1-2 ząbki czosnku, drobno posiekany
1 mała marchewka, drobno posiekana
szczypta oregano
1 łyżka pietruszki, drobno posiekanej
1 gałązka tymianku
1 gałązka rozmarynu
400g pomidorów z puszki, posiekanych
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
sól, pieprz

Zacznijcie od salsy.
W garnku rozgrzejcie oliwę, wrzućcie cebulę, czosnek, marchewkę oraz zioła i smażcie przez kilka minut. Dodajcie pomidory, doprawcie solą i pieprzem, przykryjcie pokrywką i gotujcie na niewielkim ogniu przez 15min.

A teraz pulpety.
Na dużą patelnię wlejcie tyle oleju, by swobodnie przykrył jej dno. Wrzućcie na nią bakłażany i smażcie, aż się zrumienią. zdejmijcie z patelni, osączcie z tłuszczu na papierowym ręczniku i zostawcie do ostygnięcia.
W misce wymieszajcie bakłażany, parmezan, jajka, trochę soli i pieprzu, bazylię oraz chleb. Powstałą masę podzielcie na porcje i uformujcie z nich kulki wielkości orzechów włoskich, a następnie obtoczcie w bułce tartej.
Wymieńcie olej na patelni i delikatnie go podgrzewajcie. Wrzućcie kulki i smażcie, aż się zrumienią. Podawajcie od razu po przygotowaniu z salsą pomidorową. (jeśli w międzyczasie wystygła, podgrzejcie ją). Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz