sobota, 12 maja 2012
sałatka z rukolą, wędzonym łososiem, ogórkiem i awokado
Cieplejsze dni nastały, a wraz z nimi chęć na lekkie jedzenie.
Składniki sałatki:
250g rukoli
200g wędzonego łososia
1 długi ogórek
2szt awokado
garść uprażonych ziaren sezamu
oliwa
olej sezamowy (opcjonalnie)
limonka
sól
Łososia porwijcie na mniejsze kawałki, ogórka przekroicie wzdłuż, a potem na plastry.
Przygotujcie dressing, do 6 łyżek oliwy dolejcie kapkę oleju sezamowego, wciśnijcie całą limonkę, dodajcie trochę soli i wsypcie nie za dużo uprażonych ziaren sezamu.
Obierzcie awokado, usuńcie pestkę i pokroicie je w plastry. Zróbcie to na sam koniec, żeby awokado nie poczerniało.
Zmieszajcie wszystkie składniki na talerzu, posypcie obficie ziarnami sezamu. Dressing podajcie osobno. Świetnie smakuje z bagietką. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Przepyszna - sezam świetnie wpływa na smak!
OdpowiedzUsuńO! Dziękujemy, już zupełnie zapomnieliśmy o tym przepisie ;) Chętnie do niego wrócimy! Pozdrawiamy!
UsuńWitajcie,
OdpowiedzUsuńDzisiaj spróbowałam tej sałatki. Niezła :) Bardzo delikatna i wykwintna.
Pozdrawiam,
Bo