Jak się nam nie chce gotować, sałatki przychodzą z pomocą :)
A jakie one przy tej okazji zdrowe i smaczne!
Składniki:
- 150g świeżego szpinaku
- 300g pokrojonych suszonych pomidorów
- 200g sera Grana Padano
- 3 limonki
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, cukier
- uprażone płatki migdałów
Liście szpinaku umyjcie, dobrze osuszcie i wyłóżcie na talerz.
Na liściach porozrzucajcie kawałki suszonych pomidorów, odsączone z oliwy. Utrzyjcie płaty sera.
Zróbcie dressing, oliwę zmieszajcie z sokiem z limonek, dodajcie do smaku sól, pieprz i cukier. Próbujcie, aż otrzymacie sos o wyraźnej słodko-kwaśnej nucie. Polejcie sałatkę dressingiem, a następnie posypcie prażonymi migdałami. Smacznego!
Uwielbiam suszone pomidory, uwielbiam szpinak..nie ma opcji, żeby taka sałatki mi nie smakowała :)Zapraszam Cię serdecznie do mojej akcji kulinarnej "Czas na szpinak 2!" Szczegóły u mnie na blogu: kuchennewzlotyiupadki.blox.pl/2012/05/Zaproszenie-do-akcji-kulinarnej-Czas-na-szpinak-2.html lub na durszlaku: www.durszlak.pl/akcje-kulinarne/czas-na-szpinak-2 Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, a smakuje zapewne jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńBardzo zdrowa sałatka! Migdały zastąpiłabym prażonym słonecznikiem i wtedy będą to całkowicie moje smaki. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń....ja dodaję jeszcze pomarańcze pokrojone w plastry....rewelacja:-)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Wypróbujemy! :) Pozdrawiamy!
Usuń