poniedziałek, 25 czerwca 2012

buraczany makaron



Coś dla anemików, czyli cierpiących na niedobór żelaza :)
Oraz wszystkich wielbicieli buraków :)

Smakuje tak samo dobrze, jak wygląda!

Na 4 porcje potrzebujecie:

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 4 średniej wielkości buraki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szklanka jogurtu naturalnego, gęstego
  • 2 łyżki startej skórki cytrynowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 1/2 cebuli, posiekanej
  • kilka listków posiekanej bazylii
  • sól, pieprz
  • olej do pieczenia buraków


Ugotujcie al dente makaron. Na patelnię, bądź naczynie żaroodporne wlejcie trochę oleju, ułóżcie na nim buraki w skórce i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 200'C na 40min.
Poczekajcie aż buraki wystygną, potem je delikatnie obierzcie ze skóry, proponuję użyć do tego rękawiczek :)
Do malaksera włóżcie: obrane buraki, wlejcie oliwę z oliwek, sok z cytryny, cebulę, wyciśnięty czosnek, posólcie i popieprzcie. Miksujcie aż otrzymacie puree. Dodajcie jogurt, skórki z cytryny i posiekane liście bazylii. Ponownie zmiksujcie na gładką masę. Spróbujcie czy nie potrzeba jeszcze doprawić potrawy.
Wymieszajcie masę z makaronem, posypcie świeżą bazylią. Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo oryginalne! :) nigdy wcześniej nie widziałam podobnego makaronu! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie to proste, a jakie efektowne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobione i zjedzone!!Zamiast jogurtu grubaaaa śmietana i do tego pieczarki...Nic dodać nic ująć..MNIAM!!!!!!!!
    Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń