czwartek, 7 czerwca 2012

młode ziemniaki z aioli



proste i smaczne tapas dla 6-8 osób

Składniki:

  • 450g małych, młodych ziemniaków
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól


aioli:

  • 1 duże żółtko o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka białego octu winnego lub sok z cytryny
  • 2 obrane, duże ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego


Zacznijcie od aioli. Żółtko, ocet lub sok z cytryny, czosnek oraz sól i pieprz do smaku umieśćcie w pojemniku robota kuchennego wyposażonego w metalowe ostrze. My robiliśmy to po prostu blenderem. Dokładnie połączcie składniki, przy pracującym urządzeniu powoli dodajcie oliwę a następnie olej słonecznikowy. Aioli powinno być gęste i gładkie.
Natomiast do tego przepisu aioli powinno być nieco rzadsze, aby pokryło ziemniaki. Dlatego szybko domieszajcie 1 łyżkę wody, aby uzyskać konsystencję sosu.
Ziemniaki wrzućcie do garnka i zalejcie wrzątkiem, posólcie i ugotujcie do miękkości. Odlejcie wodę i ziemniaki wrzućcie do dużej miski.
Kiedy ziemniaki są jeszcze ciepłe, polejcie je aioli i delikatnie obtoczcie je w sosie. Polanie sosem, kiedy ziemniaki są ciepłe, spowoduje, że nabiorą czosnkowego smaku. Odstawcie na 20min, żeby ziemniaki zamarynowały się w sosie.
Jeśli chcecie podać ziemniaki na ciepło, podgrzejcie wcześniej w piekarniku półmisek, posypcie pietruszką, posólcie do smaku. Można też przygotować danie wcześniej, przechowywać w lodówce, a przed podaniem wyjąć wcześniej, żeby ziemniaki uzyskały temperaturę pokojową.
Smacznego!




1 komentarz: