sobota, 9 czerwca 2012

tarta z rabarbarem i truskawkami



Rabarbaru ciąg dalszy...

Forma 23-25cm

Składniki:

ciasto:
  • 420g mąki pszennej
  • 2 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 250g zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki
  • 5 łyżek zimnej wody (mniej więcej)

nadzienie:
  • 675 g rabarbaru
  • 450 g truskawek
  • 90 g brązowego cukru
  • 100 g cukru
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody, gruby cukier do posypania


ciasto
Mąkę wymieszajcie z cukrem i solą, dodajcie masło. Całość zagniatajcie, aż uzyskacie kruszonkę (można to zrobić w malakserze), po czym przełóżcie na blat i stopniowo dodając wodę wyrabiajcie gładkie ciasto. Przetnijcie na pół, każdą część lekko spłaszczcie, owińcie w folię spożywczą i przełóżcie do lodówki na minimum 1 godzinę (lub na całą noc).

nadzienie

Rabarbar umyjcie, odetnijcie końce z liśćmi i twarde części z drugiej strony, pokrójcie na 1 cm kawałki. Truskawki przekrójcie na pół. Owoce dokładnie wymieszajcie z pozostałymi składnikami w dużej misce.

Piekarnik rozgrzejcie do 200 stopni. Ciasto wyciągnijcie z lodówki i zanim zaczniecie wałkować, potrzymajcie je chwilę w temperaturze pokojowej. Formę posmarujcie masłem.

Pierwszą połówkę ciasta rozwałkujcie w okrąg o średnicy 32-33 cm. Wyłóżcie nim formę (ciasto powinno nieco wystawać ponad krawędzie). Do środka przełóżcie nadzienie. Drugi kawałek ciasta rozwałkujcie i pokrójcie w paski. Ułóżcie na wierzchu nadzienia tworząc siatkę. Szczelnie zawińcie wystające krawędzie na paski. Całość posmarujcie żółtkiem i posypcie grubym cukrem.

Pieczcie przez 20 minut w 200 stopniach, po czym zmniejszcie temperaturę do 175'C i pieczcie do momentu, w którym rabarbar zmięknie (35-45 minut), a ciasto przybierze złoto-brązowy kolor.

Upieczone ciasto przełóżcie na kratkę. Podawajcie na ciepło lub zimno. Smacznego!




4 komentarze:

  1. ale ta krata na wierchu pięknie wygląda! zawsze jak widzę takie ciacha to mówię sobie, że następnym razem upiekę tarte z kratą, a potem zapominam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna wręcz , a jak apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń