Dawno nie było u nas mięsa :)
Nadrabiamy zaległości zatem!
Składniki:
- 200-300g polędwicy wieprzowej pociętej na małe kotleciki
- pęczek szparagów
- 100-150g rozgniecionych orzechów laskowych
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
- oliwa do smażenia
sos:
- garść świeżej bazylii
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 3-4 fileciki anchois
Zacznijcie od sosu. Zmiksujcie wszystkie składniki w blenderze. Jeśli nie macie anchois, musicie sos doprawić solą i pieprzem.
Kotleciki z wieprzowiny posólcie, popieprzcie i natrzyjcie rozbitymi orzechami, skropcie oliwą z oliwek, odstawcie.
Ze szparagów odetnijcie zdrewniałe końcówki ok. 1,5cm. Zagotujcie wodę z sokiem z cytryny, łyżeczką soli i cukru. Szparagi wrzućcie do wrzątku i gotujcie ok. 5-8min, w zależności od tego jakiej są grubości. Uważajcie żeby ich nie rozgotować!
W międzyczasie rozgrzejcie na patelni olej i usmażcie kotleciki, po ok 2min z każdej strony, aż się ładnie zrumienią.
Wyłóżcie szparagi, polejcie je sosem, ułóżcie obok kotlety, możecie podać wszystko z ryżem, tak jak na zdjęciu. Smacznego!
mega apetycznie wyglądają!
OdpowiedzUsuń