wtorek, 10 lipca 2012

chłodnik z miętą na białym winie



Chłodniki...gaszą pragnienie, zaspakajają głód, ale przede wszystkim są łatwe i szybkie w przygotowaniu :)

Składniki:

  • 1 duży ogórek
  • 2 zielone papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2l bulionu z kurczaka (ostudzonego)
  • 1/2l wytrawnego białego wina
  • 3-4 listki mięty
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Obierzcie i posiekajcie cebulę i ogórka. Papryki oczyśćcie i drobno posiekajcie. Zmiażdżcie ząbki czosnku. Wszystko wymieszajcie, wlejcie wino, bulion, dodajcie sok z cytryny,posiekaną miętę, sól, pieprz. Zupę zmiksujcie, a następnie schłodźcie w lodówce. Chłodnik możecie podawać tak jak na zdjęciu, z grzanką posmarowaną kozim serem. Smacznego!

2 komentarze:

  1. brzmi to bardzo prosto, chłodnik wygląda niesamowicie!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne śródziemnomorskie kolorki. Wygląda apetycznie i orzeźwiająco, lubimy taką lekką kuchnię.. pzd

    OdpowiedzUsuń