wtorek, 31 lipca 2012

domowe zielone pesto



Nie mamy nic przeciwko tym, które można kupić w sklepach.
Po co kupować coś, co można zrobić szybko samemu?

Składniki:

  • 2 duże garście bazylii (my użyliśmy czerwonej)
  • 50g orzeszków piniowych,
  • 1/2 szklanki oliwy,
  • 3/4 szklanki świeżo startego parmezanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz.

Orzeszki zrumieńcie na patelni i wrzućcie do malaksera. Dodajcie bazylię, czosnek, zmiksujcie. Zgarnijcie masę ze ścianek do środka misy malaksera. Ponownie włączcie malakser i powoli dodajcie oliwę. Znów zgarnijcie masę ze ścianek, dodajcie parmezan i zmiksujcie. Jeśli uważacie, że potrzeba dodajcie trochę pieprzu i soli i raz jeszcze zmiksujcie. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz