Wariacji tego dania jest mnóstwo, ta przekonała nas prostotą i szybkością wykonania...a po zjedzeniu, również smakiem :)
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 puszka ananasów (200 g ananasa, 150 ml soku + 1 łyżka)
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- olej do smażenia
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
Kurczaka pokrójcie w większe kawałki, włóżcie do miski i wlejcie do tego 1 łyżkę soku z puszki ananasów i sos sojowy, wymieszajcie dobrze marynatę z kurczakiem i wstawcie do lodówki na ok.30 min.
Do 150 ml soku z puszki ananasów wsypcie mąkę i dobrze wymieszajcie, odstawcie.
Na głębszej patelni rozgrzejcie olej, wrzućcie kurczaka i smażcie ok. 3-4 min, aż zbrązowieje.
Wyjmijcie łyżką cedzakową kurczaka, a na olej wrzućcie pokrojone w kostkę papryki i cebulę. Smażcie ok 5 min. Dolejcie sok ananasowy z mąką i dodajcie przecier, wymieszajcie wszystko i poczekajcie aż zgęstnieje. Dorzućcie usmażonego kurczaka i ok 200 g pokrojonego w kostkę ananasa. Doprawcie solą i pieprzem. Podawajcie z ryżem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz