Łomnickich, kozich serów ciąg dalszy.
Tym razem w towarzystwie warzywno-owocowym.
Składniki dla 2 osób:
- 2 średnie buraki,
- 2 grejpfruty,
- kilka kawałków koziego sera - my użyliśmy buncka łomnickiego,
- dwie garście rukoli,
- oliwa z oliwek,
- kremowy ocet balsamiczny
- orzeszki piniowe do smaku
Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni. Buraki umyjcie, osuszcie, skropcie oliwą i pieczcie przez ok. 45 minut, aż będą miękkie. Gdy buraki się pieką obierzcie grejpfruty i pokrójcie na 1/2cm plasterki. W podobny sposób pokrójcie ser. Gdy buraki się upieką, odstawcie je do ostygnięcia, obierzcie i pokrójcie w plastry. Na talerzu rozsypcie rukolę i poukładajcie na niej na przemian buraki, ser i grejpfruta. Wszystko skropcie kremowym octem balsamicznym i oliwą oraz posypcie orzeszkami piniowymi. Podawajcie od razu albo schłodźcie w lodówce. Zamiast grejpfruta śmiało możecie użyć pomarańcze albo jedno i drugie. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz