piątek, 10 sierpnia 2012

sałatka z pieczonego buraka, czerwonego grejpfruta, koziego sera i rukoli




Łomnickich, kozich serów ciąg dalszy.
Tym razem w towarzystwie warzywno-owocowym.

Składniki dla 2 osób:

  • 2 średnie buraki,
  • 2 grejpfruty,
  • kilka kawałków koziego sera - my użyliśmy buncka łomnickiego,
  • dwie garście rukoli,
  • oliwa z oliwek,
  • kremowy ocet balsamiczny
  • orzeszki piniowe do smaku

Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni. Buraki umyjcie, osuszcie, skropcie oliwą i pieczcie przez ok. 45 minut, aż będą miękkie. Gdy buraki się pieką obierzcie grejpfruty i pokrójcie na 1/2cm plasterki. W podobny sposób pokrójcie ser. Gdy buraki się upieką, odstawcie je do ostygnięcia, obierzcie i pokrójcie w plastry. Na talerzu rozsypcie rukolę i poukładajcie na niej na przemian buraki, ser i grejpfruta. Wszystko skropcie kremowym octem balsamicznym i oliwą oraz posypcie orzeszkami piniowymi. Podawajcie od razu albo schłodźcie w lodówce. Zamiast grejpfruta śmiało możecie użyć pomarańcze albo jedno i drugie. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz