wtorek, 7 sierpnia 2012

tabule


Pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza, dlatego postanowiliśmy zaserwować sobie i Wam odrobinę lata na talerzu. Tabule to arabski wynalazek. Smakuje i wygląda rewelacyjnie.

Składniki:

  • 1 szklanka kuskusu,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 zielony ogórek,
  • 2 pomidory,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z jednej cytryny,
  • garść świeżej mięty i tyle samo pietruszki,
  • sól i pieprz.


Kuskus przesypcie do miski i zalejcie wrzącą wodą. Poziom wody powinien przekraczać poziom kaszy o ok. 1/2 cm. Odstawcie na kilka minut, aż kuskus wchłonie całą wodę. Zamieszajcie widelcem dodajcie oliwę, sok z cytryny, jeszcze raz wymieszajcie i odstawcie do ostygnięcia. W tym czasie przygotujcie warzywa. Papryki i ogórka pokrójcie w drobną kostkę. Z pomidorów usuńcie gniazda nasienne i też pokrójcie w kostkę. Zioła posiekajcie. Wymieszajcie wszystko z kaszą doprawcie solą i pieprzem. Odstawcie do lodówki na co najmniej trzy godziny. Najlepiej jak zostanie w lodówce całą noc. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię tą sałatkę, ja tylko nie dodaję papryki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ladnie podana, podoba mi się.
    U mnie tez bez papryki, za to lubię dodac pokrojoną w kostkę cukinię i rodzynki.

    OdpowiedzUsuń