czwartek, 5 lipca 2012

zupa rybna na białym winie z owocami morza i tymiankiem



Delikatna i sycąca.

Składniki:
  • 30 dag świeżego dorsza
  • 30 dag świeżego łososia
  • 100 g małży w białym winie
  • 6 szt. krewetek królewskich
  • 3 szt. pomidorów
  • 120 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 3 szt. szalotki
  • 8 gałązek świeżego tymianku
  • 50 dag masła
  • 450 ml wywaru warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka natki pietruszki
Na patelni rozgrzejcie masło, wrzućcie pokrojoną szalotkę, chwilę podsmażcie i dodajcie czosnek. Następnie wrzućcie pokrojone pomidory pozbawione gniazd nasiennych, dolejcie wino i sos rybny. Chwilę podgotujcie i dodajcie wywar warzywny i tymianek, wymieszajcie wszystko , przykryjcie i gotujcie przez 2 minuty. Dodajcie rybę pokrojoną w spore kęsy, poczekajcie aż zmięknie, ok. 3 minuty, wtedy wrzućcie małże i obrane krewetki. Dodajcie posiekaną natkę. Podawajcie z grzankami. Smacznego!




4 komentarze: