bakłażany po prowansalsku
Lekkie, warzywne danie z ryżem.
Składniki:
- 3 bakłażany średniej wielkości
- 2 łyżki oliwy
- 4 szalotki
- ząbek czosnku
- 1 pomidor
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 1 szklanka soku pomidorowego
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól
- łyżka posiekanej natki pietruszki
Bakłażany przekrójcie wzdłuż na pół, usuńcie pestki i część miąższu, zostawcie ścianki grubości 2 cm. Wydrążone połówki posypcie solą i odstawcie na 30 min. Na patelni podgrzejcie łyżkę oliwy i duście na niej do miękkości posiekane szalotki, rozgnieciony czosnek, pokrojony w kostkę miąższ bakłażanów i pomidor. Dodajcie ugotowany ryż, oregano, sól, wymieszajcie. Wydrążone bakłażany opłuczcie, osuszcie papierowym ręcznikiem i posmarujcie wewnątrz pozostałą oliwą. Nałóżcie farsz, ułóżcie w żaroodpornym naczyniu, zalejcie sokiem pomidorowym. Pieczcie 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180'C. Przed podaniem posypcie natką. Smacznego!
Wyglądają niezwykle zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńP.s Radzę zrezygnować z weryfikacji obrazkowej przy komentarzach, trzy razy próbowałam zanim się udało coś wpisać.
Cudowne warzywo:)
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda. pozdrawiam
OdpowiedzUsuń