środa, 22 sierpnia 2012

makaron z krewetkami, szpinakiem, cytryną i pomidorami




Mieliśmy ochotę na lekki, letni makaron...

Składniki:

  • 20 szt. obranych, obgotowanych krewetek
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny
  • świeży tymianek, oregano i bazylia
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 8-10 pomidorków cherry, przekrojonych na pół
  • 200g świeżego szpinaku
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 250g makaronu, my użyliśmy linguine
  • sól, pieprz
  • parmezan

Na talerzu wyłóżcie krewetki, posólcie je, popieprzcie, posypcie 1 łyżką skórki z cytryny oraz pokrojonymi ziołami, wymieszajcie i odstawcie.
Na patelni rozgrzejcie oliwę, zmniejszcie na średni ogień, wrzućcie czosnek i smażcie ok 20-30 sekund, dodajcie pokrojone pomidorki i resztę skórki z cytryny. Posólcie i popieprzcie, smażcie ok. 2 min. Dodajcie krewetki i smażcie kolejne 2 min.
W międzyczasie ugotujcie makaron al' dente. Gdy będziecie go odcedzać, zostawcie 1/2 szklanki wody z gotowania. Makaron wrzućcie z powrotem do garnka, wlejcie zostawioną wodę i liście szpinaku. Wymieszajcie dobrze i przykryjcie, odczekajcie 2min. Dorzućcie krewetki z pomidorami i jeszcze raz wymieszajcie i skropcie sokiem z cytryny. Wyłóżcie makaron na talerze, posypcie parmezanem. Smacznego!





8 komentarzy:

  1. Faktycznie bardzo letni - i na pewno przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej! Przepis jest fantastyczny. Wiem coś o tym , bo postanowiłam skorzystać z Twojego przepisu. Żeby zobaczyć jak wyszło zapraszam na bloga:P

    OdpowiedzUsuń
  3. Przeeeeeeeepyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie jestem w trakcie przygotowań. Zapach czosnku i ziół wypełnił całą kuchnię i już wiem, że będzie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinni robić takie perfumy, co? :) Pozdrawiamy!

      Usuń