Kurek ciąg dalszy.
Będziecie potrzebować (dwie porcje):
- ok. 200 g makaronu, my użyliśmy maccheroni,
- 400-500 g kurek,
- 1/4 szklanki płatków migdałowych,
- 2 łyżki masła,
- 2 duże szalotki, jeśli nie macie, możecie użyć cebulek, które kupicie razem ze szczypiorkiem,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 ml białego wytrawnego wina,
- 75 ml śmietany 30%,
- sól i pieprz
Kurki umyjcie delikatnie, acz dokładnie. Osuszcie papierowym ręcznikiem. Większe przetnijcie na pół. Ugotujcie makaron w dobrze osolonej wodzie. W międzyczasie uprażcie migdały na suchej patelni. Róbcie to ostrożnie, żeby ich nie przypalić. Jak tylko zrobią się brązowe, przesypcie z patelni do innego naczynia.Na głębokiej patelni rozgrzejcie masło. Dodajcie szalotki i czosnek. Jak szalotki się zeszklą dodajcie kurki. Po ok. 5 minutach wlejcie wino, poczekajcie jak odparuje i dodajcie śmietanę. Dodajcie do smaku sól i pieprz. Chwilę podgrzejcie, dodajcie ugotowany makaron. Dobrze wymieszajcie. Przed podaniem posypcie prażonymi migdałami. Smacznego!
Robiłam niedawno podobny! Bardzo lubię kurki, maja taki ciekawy delikatny smak.
OdpowiedzUsuńo tak, zdecydowanie moje smaki!;-)
OdpowiedzUsuń