poniedziałek, 20 sierpnia 2012

marchewkowy krem z miodem


Zostaliśmy obdarowani większą ilością marchewki ledwo co z ziemi wyjętej...zagospodarowaliśmy ją na zupę krem!
Nasi chłopcy marchewki nie lubią, więc zupa została im przedstawiona jako : pomarańczowa :)
Zjedli ze smakiem i poprosili o dokładkę!

Składniki:

  • 8-10 marchewek posiekanych w plastry
  • 1 cebula posiekana w kostkę
  • 2 łyżki masła
  • 1 L wywaru warzywnego (dobrze jest zrobić go więcej i zamrozić, przyda się do kolejnych zup! )
  • sól, pieprz
  • świeży tymianek
  • 2 łyżeczki miodu

Na patelni rozgrzejcie masło i wrzućcie cebulę. Duście ją na średnim ogniu, aż zmięknie, dodajcie marchewkę. Wymieszajcie wszystko i duście przez 5 min, następnie zalejcie wszystko wywarem i gotujcie ok 15 min. Dodajcie listki z 5-6 gałązek tymianku, posólcie i popieprzcie do smaku, dodajcie miód. Zmiksujcie wszystko na gładką masę. Przed podaniem posypcie tymiankiem. Smacznego!






4 komentarze:

  1. pycha! marchewkowa zupa - to lubie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam!!!Uwielbiam :)
    A może teraz zrobicie krem z dyni???chętnie skopiuje przepis do mojego garnuszka :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest oczywiście w planach, proszę nas obserwować :)

    OdpowiedzUsuń