piątek, 24 sierpnia 2012

chłodnik ogórkowo-cytrynowy



Świetna zupa na ciepłe dni...

Składniki:

  • 3-4 pokrojone w kostkę ogórki gruntowe
  • 120g gęstego jogurtu
  • starta skórka z 1/2 cytryny
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki pasty wasabi (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek
  • czerwona papryka w proszku

Wrzućcie wszystko do malaksera i zmiksujcie na gładką masę. Odstawcie do lodówki na ok. 30 min. Przed podaniem skropcie oliwą i posypcie papryką. Smacznego!




9 komentarzy:

  1. Ta zupa jest piękna!
    Zakochałam się w niej...

    OdpowiedzUsuń
  2. zdjęcia? prześliczne.
    a chłodnik? bardzo ciekawe połączenie. ale podejrzewam, że nieźle smakowite, orzeźwiające. i zachwycające swoją prostotą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam chłodniki ale jeszcze nie próbowałam z dodatkiem cytryny. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najbardziej to nas interesuje wasabi w tym daniu:) bardzo bardzo lubimy Was czytac! I podziwiamy za regularnosc:) pozdrowienia z warszawy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na ostro musi być :) Justyna woli opcję bez zielonego piekła. Dzięki za dobre słowo. Wszystkiego dobrego. Pozdrawiamy!

      Usuń
  5. Te oczka oliwy spoglądają na mnie uwodzicielsko. Wiem, że opór jest zbędny, więc pędzę do sklepu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny jest Wasz chłodnik! Wygląda prześlicznie i składniki super do siebie pasują. Wasabi dodaje pikanterii, coś dla Nas :D

    OdpowiedzUsuń