Kto powiedział, że czarny makaron nadaje się jedynie do serwowania owoców morza? Uwierzcie nam, że barwnik makaronu - sepia, świetnie komponuje się z poniższymi dodatkami :)
Składniki:
- 250 g czarnego spaghetti
- 2 łyżki suszonych pomidorów pokrojonych w paski
- 1 łyżka małych kaparów
- 8-10 zielonych oliwek
- 1-2 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
- garść bazylii
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Do osolonej wrzącej wody wrzućcie makaron i gotujcie wg przepisu na opakowaniu.
W międzyczasie rozgrzejcie na głębokiej patelni oliwę, wrzućcie czosnek, jak się zrumieni, wyjmijcie go łyżką cedzakową. Dodajcie pomidory, smażcie ok. 2 min i wrzućcie oliwki i kapary i dalej smażcie ok. 4 min. Ugotowany makaron dorzućcie do sosu, dolewając 1-2 łyżki wody z gotowania makaronu. Dobrze wymieszajcie, dodajcie posiekaną bazylię, posólcie i popierzcie do smaku. Smacznego!
Nie wiem kto, ale ja sie z nim nie zgadzam :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie, czarny makaron = frutti di mare; ) Może dlatego że jest barwiony sepią?
OdpowiedzUsuńTwój makaron wygląda baardzo elegancko i bardzo apetycznie więc zdecydowanie należy łamać takie stereotypy !