środa, 19 września 2012

galette ze śliwkami





Zanim zabierzemy się za robienie powideł śliwkowych, postanowiliśmy upiec jakieś ciasto z tymi świetnymi owocami.
Wpadliśmy na ciekawy przepis w jednym z kulinarnych miesięczników, sprawdziliśmy go dla Was:)

Kruche ciasto cytrynowe:

  • 250-260g mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • szczypta soli
  • 150g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 60 ml zimnej wody

Nadzienie:

  • 1 kg śliwek wydrylowanych i pokrojonych na cząstki (mogą być mieszane śliwki, czy morele)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 120g brązowego cukru
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • szczypta cynamonu

oraz:

  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • brązowy cukier i płatki migdałowe do posypania



Do mąki wymieszanej z cukrem, solą, skórką cytrynową dodajecie masło i szerokim nożem siekacie na kaszkę. Wlewacie 60 ml zimnej wody i sok z cytryny, szybko zagniatacie. Zawijacie ciasto w folię i wkładacie na 1/2h do lodówki. Rozgrzewacie piec do temp. 200'C. Dużą blachę wykładacie papierem do pieczenia, układacie na nim ciasto rozwałkowane na placek o średnicy ok. 35cm. Przykrywacie folią i wkładacie do lodówki.
Mieszacie owoce z sokiem cytrynowym, dodajecie cukier z mąką, solą, skórką cytrynową i cynamonem, lekko mieszacie rękami, tak aby mieszanina suchych składników dobrze pokryła owoce.
Wyjmujecie kruche ciasto z lodówki, pośrodku układacie owoce, pozostawiając 7-8cm wolny brzeg, który zaginacie do środka - owoce powinny być częściowo przykryte ciastem, a pośrodku odkryte. Wilgotnymi rękami robicie dekoracyjne szczypanki na cieście (jakbyście sklejali pierogi). Smarujecie powierzchnię ciasta śmietanką, posypujecie owoce brązowym cukrem i płatkami migdałowymi. Pieczecie 40min, aż ciasto się zrumieni, a owoce puszczą sok i zaczną się karmelizować. Galette podajecie ciepłe. Choć też dobrze smakuje na zimno :) Smacznego!






4 komentarze:

  1. Migdały i śliwki, połączenie idealne:) Cudowne zdjęcia, muszę wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. I'm extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to see a nice blog like this one today.

    Have a look at my web-site :: ahs texas *homewarrantypolicy.org*

    OdpowiedzUsuń