niedziela, 23 września 2012

jajko sadzone na grzance z pietruszkowym pesto


Wystarczy kilka minut żeby zamiast tradycyjnych kanapek, na śniadanie zjeść je w nieco innej formie. 
O innej porze dnia smakują równie dobrze :)

Będziecie potrzebować (dla dwóch osób): 

  • 4 kromki Waszego ulubionego pieczywa, 
  • 2 jajka, 
  • ser camembert, 
  • natka pietruszki, 
  • 2-3 łyżki ziaren słonecznika, 
  • ząbek czosnku, 
  • łyżka soku z cytryny, 
  • 3 łyżki startego parmezanu, 
  • 2-3 łyżki oliwy, 
  • sól, pieprz, 
  • masło
  • 1 dymka, posiekana





Zacznijcie od przygotowania pesto. Natkę, słonecznik, czosnek, sok z cytryny, parmezan, oliwę, sól i pieprz wrzućcie, wsypcie, wlejcie do malaksera i zmiksujcie na dość głądką pastę. Na patelni rozgrzejcie masło. Na dwóch kromkach chleba poukładjacie, pokrojony w plastry camembert. Pozostałe dwie kromki posmarujcie pietruszkowym pesto i przykryjcie kromki z camembertem. Chleb przełóżcie na patelnię i zrumieńcie z dwóch stron. W międzyczasie na drugiej patelni zróbcie jajka sadzone. Na zrumienione kanapki przełóżcie gotowe, sadzone jajka, posypcie dymką i delektujcie się pysznym śniadaniem. Smacznego!




1 komentarz:

  1. Wszystko, co kocham na śniadania w jednym pomyśle :) Bosko!

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń