Uwielbiamy makarony, dlatego ich tak dużo tutaj :)
Dziś zapraszamy na muszle zapiekane z ricottą i szpinakiem!
Składniki:
- 250 g makaronu muszle
- 250 g świeżego szpinaku
- 250 g sera ricotta
- 500-600 g pomidorów
- 1 puszka, 400g krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziół włoskich, lub innych, na które macie ochotę
- sól, pieprz
- 100 g parmezanu
Rozgrzejcie piekarnik do temp.180'C. Ugotujcie al'dente makaron w osolonej wodzie, odcedźcie i odstawcie do wystygnięcia. Obierzcie pomidory, pokrójcie czosnek, umyjcie szpinak.
Rozgrzejcie na patelni oliwę, zmniejszcie na średni płomień, wrzućcie czosnek, pomidory, puszkę pomidorów, sól, pieprz i zioła. gotujcie przez ok. 10min. Na oddzielnej patelni rozgrzejcie kapkę oliwy, wrzućcie szpinak i czekajcie aż zmniejszy objętość, ciągle mieszając, odstawcie do wystygnięcia. Dodajcie do niego ricottę, sól, pieprz.
Do żaroodpornego naczynia wlejcie sos pomidorowy, ułóżcie na nim muszle, a do muszli nałóżcie mieszankę sera i szpinaku. Posypcie wszystko parmezanem. Przykryjcie folią aluminiową i pieczcie 30min. Smacznego!
ricotta i szpinak to połączenie które zdecydowanie się lubi
OdpowiedzUsuńTo lubię:)
OdpowiedzUsuńJedno ze zdjęć bierze udział w naszym konkursie na zdjęcie miesiąca, zachęcamy do głosowania :) http://wykrywacz-smaku.pl/konkursy/glosy
OdpowiedzUsuńPrzepyszne danie! Szybkie i proste. Pierwszy raz jadłam ricotte na ciepło. Mega. Trochę jak ser pleśniowy ;) Obawiałam się czy facetowi zasmakuje takie połączenie bo to nie jego smaki... był zachwycony! Danie prezentuje się cudnie więc na wszelkie imprezy jak znalazł i nie trzeba stać przy garach. Użyłam trochę innych muszli ale wagowo to samo i troszkę więcej nadzienia by się przydało. Ale w niczym to nie przeszkadzało. Danie zdecydowanie do powtórzenia. Dzięki za super przepis!
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszymy się, że trafiło w Wasze gusta! :) Pozdrawiamy!
Usuń