Wrzesień...to dla nas czas grzybów, śliwek, dyni i ...gruszek właśnie!
Zapraszamy zatem do przygotowania pizzy z tymi pysznymi i mocno niedocenianymi owocami.
Składniki:
przepis na ciasto na pizzę, znajdziecie TUTAJ
- 4 gruszki
- 100-150g sera gorgonzola
- 8 łyżek masła
- 3/4 szklanki mąki
- sól, pieprz
- 2-3 szklanki ciepłego mleka
- 1 cebula
- sok z cytryny
- 2 łyżeczki miodu
- oliwa z oliwek
- garść rukoli
Rozgrzejcie piekarnik do 180'C.
Na oliwie podsmażcie pokrojoną w kostkę cebulę, aż zbrązowieje i będzie miała słodki smak.
Gotowe ciasto na pizzę podzielcie na 2 kawałki i rozwałkujcie na 2 prostokąty.
Przygotujcie sos beszamelowy z gorgonzolą. Wrzućcie do rondla masło, ustawcie średni ogień, czekajcie aż się masło roztopi i dorzućcie mąkę i zacznijcie od razu energicznie mieszać, nie przestawajcie przez następne 3min. Dodajcie następnie ciepłe mleko, ale stopniowo, cały czas mieszając. Potem dorzućcie ok 80-90g sera i znów wymieszajcie, zmniejszcie ogień. Jak ser się rozpuści i jest dobrze wymieszany,dodajcie sól i pieprz do smaku, odstawcie sos na bok. Pozostałą gorgonzolę włóżcie do zamrażarki.
Obierzcie gruszki, pokrójcie je w księżyce, polejcie sokiem z cytryny, miodem i 1 łyżką oliwy.
Posmarujcie ciasto sosem beszamelowym i wstawcie do pieca na ok.10 min, aż ciasto zacznie się rumienić. Wyjmijcie i posmarujcie kolejną warstwą beszamelu, posypcie 4 łyżkami przysmażonej cebuli, rozsypcie liście rukoli, ułóżcie gruszki i posypcie kawałkami gorgonzoli wyjętej z zamrażarki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz