Lekka, efektowna, świetna na przystawkę.
Składniki:
- 2 gruszki, pokrojone w cienkie paski
- 100g sera roquefort
- garść liści rukoli
- garść obranych orzeszków pistacjowych, przeciętych na pół
- pieprz
- sok z cytryny
dressing:
- 1/3 szklanki śmietany 18%
- 1-2 łyżeczki białego octu winnego
- 2 łyżki majonezu
- szczypta soli, pieprzu
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 100-150g sera roquefort
Pocięte w paski gruszki polejcie sokiem z cytryny i odstawcie na bok.
Połączcie wszystkie składniki dressingu i zmiksujcie na gładką masę.
Na talerzu rozłóżcie liście rukoli. Paski gruszek poukładajcie na sobie, tworząc "wieżę".
Posypcie wszystko orzeszkami pistacjowymi i kawałkami sera. Na koniec polejcie dressingiem. Smacznego!
Na pierwszy rzut oka myslałam, że to placuszki. Bardzo podoba mi się nie tylko to oryginalne podanie, ale i wyobrażenie na temat smaku tej potrawy... :)
OdpowiedzUsuńZ orzechami włoskimi ten zestaw tez byłby pyszny :-)
OdpowiedzUsuń