poniedziałek, 10 września 2012

tagliatelle z cukinią w śmietanie



I to uwielbiamy w makaronach, jeden, dwa dodatki i mamy pyszne i szybkie danie!

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2-3 łyżki masła
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 100g parmezanu
  • sól, pieprz
  • 250 g makaronu tagliatelle, lub innego jaki lubicie

Makaron ugotujcie we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na głębokiej patelni rozpuśćcie masło, wrzućcie pokrojoną w kostkę cukinię, podsmażcie chwilę. Posólcie, zalejcie wszystko śmietaną, gotujcie, aż cukinia trochę zmięknie, dosłownie chwilę, żeby jej nie rozgotować. Wrzućcie do cukinii ugotowany makaron, wymieszajcie dobrze, wyłóżcie na talerze, posypcie świeżo startym pieprzem i parmezanem. Smacznego!


6 komentarzy: