czwartek, 27 września 2012

tagliatelle z pieczonym łososiem w sosie śmietanowym z kaparami


Najczęściej w makaronach spotkacie rybę wędzoną, a z pieczoną jest chyba smaczniejszy :)


Składniki:

  • 250g tagliatelle, lub innego jaki macie pod ręką
  • ok. 400-500g świeżego łososia
  • 100-150 g śmietany 30%
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 cebula, posiekana
  • pęczek świeżego koperku
  • ok. 50g kaparów
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz cytrynowy
  • sok z cytryny, do skropienia


Najpierw zajmijcie się łososiem, posólcie go, popieprzcie,skropcie oliwą, zawińcie w folię aluminiową i wstawcie do pieca rozgrzanego do 180'C na ok.20 min. Po upieczeniu, porwijcie na mniejsze kawałki.
Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu.
Na patelnię wrzućcie masło, następnie cebulę i smażcie chwilę na średnim ogniu. Dodajcie czosnek, potem kapary. Wrzućcie łososia i zalejcie śmietaną. Wymieszajcie i dorzućcie garść koperku posiekanego. Duście chwilę, aż się trochę zredukuje sos. Dodajcie na patelnię makaron, wymieszajcie delikatnie, wyłóżcie na talerze, skropcie porządnie cytryną i posypcie koperkiem. Dodatkowo wrzuciliśmy sobie na talerze po kilka sztuk dużych kaparów, bo je uwielbiamy :) Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Po prostu boskie danie!!! Wygląda mega apetycznie :-)

    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szał a nie makaron.
    Już bym go chciała zjeść, a musze poczekać do jutra...

    OdpowiedzUsuń
  3. absolutna rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Był cudny! :)
    A na patelnię od siebie dodałam małą papryczkę chilli, bez pestek, posiekaną drobniutko i też pasuje jakby co ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że smakował! Pozdrawiamy wielbicielkę chili ;)

      Usuń