Najczęściej w makaronach spotkacie rybę wędzoną, a z pieczoną jest chyba smaczniejszy :)
Składniki:
- 250g tagliatelle, lub innego jaki macie pod ręką
- ok. 400-500g świeżego łososia
- 100-150 g śmietany 30%
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 cebula, posiekana
- pęczek świeżego koperku
- ok. 50g kaparów
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz cytrynowy
- sok z cytryny, do skropienia
Najpierw zajmijcie się łososiem, posólcie go, popieprzcie,skropcie oliwą, zawińcie w folię aluminiową i wstawcie do pieca rozgrzanego do 180'C na ok.20 min. Po upieczeniu, porwijcie na mniejsze kawałki.
Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu.
Na patelnię wrzućcie masło, następnie cebulę i smażcie chwilę na średnim ogniu. Dodajcie czosnek, potem kapary. Wrzućcie łososia i zalejcie śmietaną. Wymieszajcie i dorzućcie garść koperku posiekanego. Duście chwilę, aż się trochę zredukuje sos. Dodajcie na patelnię makaron, wymieszajcie delikatnie, wyłóżcie na talerze, skropcie porządnie cytryną i posypcie koperkiem. Dodatkowo wrzuciliśmy sobie na talerze po kilka sztuk dużych kaparów, bo je uwielbiamy :) Smacznego!
Po prostu boskie danie!!! Wygląda mega apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!
dzięki! pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńSzał a nie makaron.
OdpowiedzUsuńJuż bym go chciała zjeść, a musze poczekać do jutra...
absolutna rewelacja :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy,też lubimy tę pozycję :)
UsuńBył cudny! :)
OdpowiedzUsuńA na patelnię od siebie dodałam małą papryczkę chilli, bez pestek, posiekaną drobniutko i też pasuje jakby co ;)
Cieszymy się, że smakował! Pozdrawiamy wielbicielkę chili ;)
Usuń