Mało u nas ostrych potraw, bo połowa z nas za nimi nie przepada :)
Paradoksalnie ta właśnie ją popełniła, druga oczywiście zjadła ze smakiem...sama, a raczej zjadł sam :)
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 bakłażany, pokrojone w kostkę
- 2 papryki czerwone bądź pomarańczowe, pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 3 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki sosu sojowego, jasnego
- 1 łyżka jasnego cukru trzcinowego
- liście bazylii
- sól, pieprz
- oliwa
marynata do kurczaka:
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki sosu sojowego, ciemnego
- 1 łyżka octu ryżowego
Zacznijcie od marynaty. Wymieszajcie składniki, wrzućcie pokrojonego w kostkę kurczaka i wstawcie do lodówki.
W brytfance rozgrzejcie oliwę, wrzućcie bakłażana i paprykę, podsmażcie na średnim ogniu ok 2-3 min, aż bakłażan lekko się zrumieni. Dodajcie czosnek, imbir i pastę curry. Wymieszajcie i smażcie 1 min. Wlejcie mleko kokosowe, sos sojowy i cukier trzcinowy. Gotujcie ok 4-5min, aż bakłażan zrobi się miękki i delikatny. Wrzućcie posiekane liście bazylii i doprawcie solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba.
Na osobnej patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie zamarynowanego kurczaka. Smażcie aż się zrumieni, potem dorzućcie go do warzyw i wymieszajcie. Danie dobrze smakuje z ryżem. Smacznego!
A pierś podwójna czy pojedyncza?
OdpowiedzUsuń2x pojedyncza :)
Usuńwyglada pysznie:) jaki sos sojowy - jasny czy ciemny:)?
OdpowiedzUsuńDo marynaty do kurczaka proponujemy użyć ciemnego, do samego bakłażana jasnego :) Zaraz poprawimy przepis, dziękujemy za uwagę :)
Usuń