Przepis ten brał udział w Wyborach Kulinarnego Bloga Roku 2012, otrzymał wysokie noty jury, dzięki czemu pojawił się w książce "Z miłości do jedzenia", wyd. REA. Książka zawiera zwycięskie przepisy konkursowe.
Ziemniaki, kartofle, pyry, czy też grule w towarzystwie parmezanu i domowego pesto.
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 1-2 łyżeczki soli morskiej
- 2-5 łyżek mleka
- 150 g startego parmezanu
- 4 łyżki zielonego, domowego pesto, przepis TUTAJ
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
Obrane ziemniaki zalejcie wrzątkiem, posólcie i gotujcie ok, 15-20 min. Gotowe ziemniaki odcedźcie, dodajcie masło i 2 łyżki mleka, ubijcie na gładką masę. Dodajcie parmezan, wymieszajcie, dodajcie pesto i znów ubijcie. Jeśli masa nie jest zbyt gładka, dodajcie jeszcze mleka. Do rękawa cukierniczego, bądź worka z odciętą końcówką na rogu, włóżcie kilka łyżek masy. Wyciśnijcie masę do wysmarowanych masłem kokilek, wstawcie je następnie do pieca rozgrzanego do 180'C i pieczcie 15-20 min, aż masa zacznie brązowieć na końcach. Przed podaniem polejcie pesto rozcieńczonym 2 łyżeczkami oliwy. Smacznego!
genialnie podane
OdpowiedzUsuńpiękne,, niczym ciasteczko :)
OdpowiedzUsuń