środa, 17 października 2012

chlebek naan


Świeżo upieczony, płaski chlebek naan będzie idealny na śniadanie jak i na kolację. W połączeniu z hummusem i pastą z bakłażanów z pewnością uszczęśliwią Wasze żołądki :)

Składniki:


  • 3/4 szklanki ciepłej wody,
  • 1 opakowanie (7 g.) suchych drożdży,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • klarowane masło do smarowania placków,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek + odrobina oliwy do smażenia.


Rozpuśćcie w osłodzonej wodzie drożdże i odstawcie na ok. 10 minut.W misce wymieszajcie mąkę z solą. W innej misce wymieszajcie delikatnie mleko, jajko i oliwę. Połączcie drożdże z mlekiem, jajkiem i oliwą i wlejcie do miski z mąką. Wymieszajcie wszystko, zagniećcie gładkie ciasto. Przełóżcie ciasto do miski wysmarowanej oliwą i odstawcie na półtorej godziny aż ciasto podwoi swoją objętość. Przez chwilę zagniatajcie ciasto żeby je odgazować. Podzielcie je na 8-10 części. Uformujcie z każdej kulę i pozostawcie na 20 minut. Następnie rozwałkujcie na 3-4 mm. placki. Smażcie chlebki na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni po 2 minuty z każdej strony. Gotowe placki posmarujcie delikatnie masłem i zawińcie w ściereczkę żeby pozostały miękkie. Smacznego!




4 komentarze:

  1. Wyglądają obłędnie! Zabieram się za ich zrobienie juzż od dawna :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, naan to ja bardzo lubię. Myslalam, że się piecze, a tu proszę, smażony.

    OdpowiedzUsuń
  3. smażony naan :D
    to jak usmażyć makaron, pizzę ugotować, a pierogi wędzić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Polsce ciężko o tandoor :) W Indiach Naan też bywa smażony na patelniach.
      Tak na marginesie to smażony makaron jest całkiem popularny w Azji :)

      Usuń