Świeżo upieczony, płaski chlebek naan będzie idealny na śniadanie jak i na kolację. W połączeniu z hummusem i pastą z bakłażanów z pewnością uszczęśliwią Wasze żołądki :)
Składniki:
- 3/4 szklanki ciepłej wody,
- 1 opakowanie (7 g.) suchych drożdży,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 3 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/4 szklanki mleka,
- 1 jajko,
- klarowane masło do smarowania placków,
- 1 łyżka oliwy z oliwek + odrobina oliwy do smażenia.
Rozpuśćcie w osłodzonej wodzie drożdże i odstawcie na ok. 10 minut.W misce wymieszajcie mąkę z solą. W innej misce wymieszajcie delikatnie mleko, jajko i oliwę. Połączcie drożdże z mlekiem, jajkiem i oliwą i wlejcie do miski z mąką. Wymieszajcie wszystko, zagniećcie gładkie ciasto. Przełóżcie ciasto do miski wysmarowanej oliwą i odstawcie na półtorej godziny aż ciasto podwoi swoją objętość. Przez chwilę zagniatajcie ciasto żeby je odgazować. Podzielcie je na 8-10 części. Uformujcie z każdej kulę i pozostawcie na 20 minut. Następnie rozwałkujcie na 3-4 mm. placki. Smażcie chlebki na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni po 2 minuty z każdej strony. Gotowe placki posmarujcie delikatnie masłem i zawińcie w ściereczkę żeby pozostały miękkie. Smacznego!
Wyglądają obłędnie! Zabieram się za ich zrobienie juzż od dawna :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
O tak, naan to ja bardzo lubię. Myslalam, że się piecze, a tu proszę, smażony.
OdpowiedzUsuńsmażony naan :D
OdpowiedzUsuńto jak usmażyć makaron, pizzę ugotować, a pierogi wędzić.
W Polsce ciężko o tandoor :) W Indiach Naan też bywa smażony na patelniach.
UsuńTak na marginesie to smażony makaron jest całkiem popularny w Azji :)