poniedziałek, 15 października 2012

hummus, pasta z ciecierzycy


Możemy jeść codziennie! 

Składniki:
  • 1 puszka ciecierzycy, 400 g (lub 2 szklanki suchej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 -3 łyżeczki kuminu
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka posiekanych listków mięty
  • 1 łyżka tahini (pasta z sezamu)
Ciecierzycę odsączcie i zmiksujcie na pastę. (Jeśli używacie suchej, zalejcie ją zimną wodą i namoczcie przez noc, następnie ugotujcie w osolonej wodzie do miękkości, ok. 40-60 min, następnie zmiksujcie na pastę). Czosnek rozetrzyjcie z łyżką soli, dodajcie pieprz, kumin, sok z cytryny i oliwę, wszystko dobrze wymieszajcie. Połączcie z pastą z ciecierzycy. Zostawcie na 1 h w temperaturze pokojowej, żeby się "przegryzło". Przed podaniem dodajcie miętę. Smacznego!






4 komentarze:

  1. Uwielbiam! Ale robię tę pastę z ciecierzycy, którą sama gotuję i potem miksuję z czosnkiem i ziołami.

    OdpowiedzUsuń
  2. jesZcze nigdy nie robiłam samodzielnie hummusu. Czas to zmienić! Miłego wieczoru :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcamy bardzo! Dziękujemy i miłego wieczoru również życzymy! :)

      Usuń