hummus, pasta z ciecierzycy
Możemy jeść codziennie!
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy, 400 g (lub 2 szklanki suchej)
- 2 ząbki czosnku
- 2 -3 łyżeczki kuminu
- sól, pieprz
- kilka łyżek oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka posiekanych listków mięty
- 1 łyżka tahini (pasta z sezamu)
Ciecierzycę odsączcie i zmiksujcie na pastę. (Jeśli używacie suchej, zalejcie ją zimną wodą i namoczcie przez noc, następnie ugotujcie w osolonej wodzie do miękkości, ok. 40-60 min, następnie zmiksujcie na pastę). Czosnek rozetrzyjcie z łyżką soli, dodajcie pieprz, kumin, sok z cytryny i oliwę, wszystko dobrze wymieszajcie. Połączcie z pastą z ciecierzycy. Zostawcie na 1 h w temperaturze pokojowej, żeby się "przegryzło". Przed podaniem dodajcie miętę. Smacznego!
Uwielbiam! Ale robię tę pastę z ciecierzycy, którą sama gotuję i potem miksuję z czosnkiem i ziołami.
OdpowiedzUsuńmhmmm...mniam :)
OdpowiedzUsuńjesZcze nigdy nie robiłam samodzielnie hummusu. Czas to zmienić! Miłego wieczoru :)
OdpowiedzUsuńZachęcamy bardzo! Dziękujemy i miłego wieczoru również życzymy! :)
Usuń