Genialna zupa na jesienno - zimowe dni.
Składniki:
- 2 duże słodkie ziemniaki
- 1 średni seler
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- oliwa z oliwek
- 1/2 l wywaru warzywnego
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- sól, pieprz
- garść uprażonych migdałów
- kilka liści świeżej pietruszki
Przygotujcie warzywa, obierzcie i pokrójcie ziemniaki, selera, cebule. W głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę, wrzućcie cebulę i pokrojony czosnek i smażcie na średnim ogniu, aż cebula zmięknie. Dodajcie imbir, seler i ziemniaki, gotujcie przez 2-3 min. Zalejcie wszystko wywarem, a następnie mlekiem kokosowym, gotujcie ok. 10 min, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Odstawcie do ostygnięcia i następnie zmiksujcie na gładką masę. Dodajcie sól i pieprz do smaku. Zupę podawajcie posypaną migdałami i pietruszką. Smacznego!
Wspaniały przepis.
OdpowiedzUsuń