Składniki:
ok. 200-300 g malin
kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 3 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
mus:
- 3 żółtka
- 1 tabliczka białej czekolady
- 130 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka masła
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 1-2 łyżki mąki kukurydzianej
Wsypcie do malaksera mąkę i posiekane zimne masło, następnie zmiksujcie razem dodając sól, cukier, jajko i wodę. Miksujcie na wysokich obrotach, aż ciasto rozpadnie się na kawałki. Ulepcie kulkę z ciasta, owińcie folią spożywczą i odłóżcie do lodówki na 1 godzinę.
Wyjmijcie ciasto, rozwałkujcie na okrągłe placuszki o grubości 3 mm i średnicy nieco większej od foremek, my użyliśmy 10 cm. wypełnijcie foremki ciastem, zawijając brzegi. Dno podziurkujcie widelcem. Ciasto w foremkach przykryjcie papierem do pieczenia i wstawcie do rozgrzanego do 180'C piekarnika na 20-25 min.
Białą czekoladę rozpuśćcie w kąpieli wodnej, dodajcie do niej śmietankę. Odstawcie na chwilę do ostygnięcia i dodajcie roztrzepane żółtka, masło i aromat waniliowy, cały czas mieszajcie. Ponownie doprowadźcie do wrzenia i dodajcie mąkę, energicznie mieszając, uważajcie, żeby nie powstały grudki. Odstawcie masę do ostygnięcia na kilka minut, następnie napełnijcie nią upieczone ciasteczka, na wierzch połóżcie maliny. Wstawcie do lodówki, poczekajcie aż mus zgęstnieje. Możecie posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Aj, aż ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńDokładnie, póki jeszcze są to trzeba korzystać :) Bardzo apetycznie wyglądają te ciasteczka, jak takie mini tarty :)
OdpowiedzUsuńPychotka :) Ja maliny jadłam w tym roku raz, buuu...
OdpowiedzUsuńI am so sorry I can't read the recipe but these tarts look really delicious!
OdpowiedzUsuńPls, try to use translator on the right side :) Thank You!
Usuń