wtorek, 23 października 2012

kruche ciasteczka z malinami

Wzięło nas na maliny, na szczęście jeszcze można je na ryneczkach upolować :)

Składniki:

ok. 200-300 g malin

kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 3 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego


mus:

  • 3 żółtka
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 130 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1-2 łyżki mąki kukurydzianej


Wsypcie do malaksera mąkę i posiekane zimne masło, następnie zmiksujcie razem dodając sól, cukier, jajko i wodę. Miksujcie na wysokich obrotach, aż ciasto rozpadnie się na kawałki. Ulepcie kulkę z ciasta, owińcie folią spożywczą i odłóżcie do lodówki na 1 godzinę.
Wyjmijcie ciasto, rozwałkujcie na okrągłe placuszki o grubości 3 mm i średnicy nieco większej od foremek, my użyliśmy 10 cm. wypełnijcie foremki ciastem, zawijając brzegi. Dno podziurkujcie widelcem. Ciasto w foremkach przykryjcie papierem do pieczenia i wstawcie do rozgrzanego do 180'C piekarnika na 20-25 min.

Białą czekoladę rozpuśćcie w kąpieli wodnej, dodajcie do niej śmietankę. Odstawcie na chwilę do ostygnięcia i dodajcie roztrzepane żółtka, masło i aromat waniliowy, cały czas mieszajcie. Ponownie doprowadźcie do wrzenia i dodajcie mąkę, energicznie mieszając, uważajcie, żeby nie powstały grudki. Odstawcie masę do ostygnięcia na kilka minut, następnie napełnijcie nią upieczone ciasteczka, na wierzch połóżcie maliny. Wstawcie do lodówki, poczekajcie aż mus zgęstnieje. Możecie posypać cukrem pudrem. Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Dokładnie, póki jeszcze są to trzeba korzystać :) Bardzo apetycznie wyglądają te ciasteczka, jak takie mini tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka :) Ja maliny jadłam w tym roku raz, buuu...

    OdpowiedzUsuń
  3. I am so sorry I can't read the recipe but these tarts look really delicious!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pls, try to use translator on the right side :) Thank You!

      Usuń