piątek, 19 października 2012

makaron z pieczarkami, miodem i sosem sojowym


Proste jesienne danie z nutką ze wschodu...

Składniki:

  • 250 g makaronu chińskiego, daliśmy spaghetti
  • 1 duża cebula, pokrojona w pióra
  • 100-150 g pieczarek posiekanych
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 2-3 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżeczki miodu
  • sos sojowy, do smaku
  • oliwa


Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu. Przelejcie zimną wodą i odstawcie.
W głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę i wrzućcie cebulę, zmniejszcie ogień na średni i smażcie, aż się cebula zbrązowieje i zrobi się słodka. (ok. 4-5 min). Dodajcie pokrojone pieczarki, wymieszajcie z cebulą, dodajcie czosnek i smażcie, aż pieczarki zbrązowieją. Dodajcie miód i ocet winny, wymieszajcie. Wrzućcie makaron, wymieszajcie i skropcie porządnie sosem sojowym. Smacznego!



22 komentarze:

  1. Od dziś zaczynam obserwować Wasz blog! Świetne przepisy, piękne zdjęcia. Od razu zachciało mi się gotować i .... jeść! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo nas to cieszy, dziękujemy! Taki był nasz zamysł, zagonić Was do garów :) Pozdrawiamy serdecznie i zapraszamy jak najczęściej!

    OdpowiedzUsuń
  3. Miód i sos sojowy? Zaskakujące połączenie. Muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo zachecajacy przepis. siwetny blog. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie połączenie przypada mi do gustu. Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. jestem wlasnie po obiadku z powyzszego przepisu. mysle ze moglam dluzej podsmazyc cebulke i chyba przesadzilam z iloscia ciemnego sosu sojowego bo zabil cala slodycz dania. jednakze musze przyznac ze bardzo sycace :) brakowalo mi tylko.. mięska jakiegos :) nastepnym razem dokroję kielbaski. dziekuje Wam slicznie za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłam z innym makaronem, bo chińskiego akurat nie miałam, a zamiast miodu użyła syropu z agawy. Proste i pyszne danie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem tutaj pierwszy raz i pod ogromnym wrażeniem. Dania same zachęcają do zrobienia i wydają się być naprawdę łatwe w przyrządzeniu (choć ja patrzyłam na razie na same makarony, ponieważ uwielbiam) i jestem zachwycona. Dziś lecę do kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy bardzo za miłe słowa :) Zapraszamy do odwiedzenia zatem również pozostałych zakładek menu, chociaż wybór makaronów rozumiemy świetnie, bo też za nimi przepadamy! Pozdrawiamy serdecznie i witamy! :)

      Usuń
  9. Robiłam dzisiaj to danie i jestem zachwycona. Dodałam do tego jeszcze kurczaka - też pasuje.
    Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Makaron przyrządzony- przepyszne danie! Dałam jednak makaron pełnoziarnisty-też pasuje.
    Teraz zabieram się za Waszą tartę z malinami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że smakował...trochę o nim zapomniałam, chyba niebawem nadrobimy ;) Dzięki!

      Usuń
  11. Dziękuj za przepis wszedł na stałe do mojego menu. Polecam go wszystkim gorąco!Ja jeszcze tylko posypuje porwana natka pietruszki, pięknie się prezentuje i smakuje wybornie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się bardzo, że tak smakuje i że "stare" przepisy nie odeszły do lamusa :) Pozdrawiamy!

      Usuń
  12. Dodałam trochę chili i super. 10 min i gotowr

    OdpowiedzUsuń
  13. A jeżeli nie mam octu winnego to co mogę dać ? Jablkowy,balsamiczny czy cytryne badz limonke? Co lepsze

    OdpowiedzUsuń