środa, 3 października 2012

paluchy chlebowe




Przepis ten brał udział w Wyborach Kulinarnego Bloga Roku 2012, otrzymał wysokie noty jury, dzięki czemu pojawił się w książce "Z miłości do jedzenia", wyd. REA. Książka zawiera zwycięskie przepisy konkursowe.

Uwielbiamy do wina, piwa, czy też hummusu, tapenady, chutneya, salsy, guacamole czy po prostu dobrego masła...

Potrzebujecie:
  • 30 g świeżych drożdży, lub 3 saszetki 7 g suszonych,
  • 30 g cukru,
  • 600 ml ciepłej wody
  • 1 kg mąki pszennej
  • 30 g soli,
  • zioła (tymianek, rozmaryn)
  • 3 garście parmezanu
  • mąkę do posypania.
W połowie wody rozpuśćcie cukier i dodajcie drożdże, odstawcie na kilka minut. Mąkę wysypcie na stolnicę, dodajcie sól, w środku zróbcie zagłębienie. Wlejcie rozpuszczone drożdże, połączcie z mąką i dodajcie resztę wody. Dodajcie parmezan i zioła. Zagniećcie ciasto, uformujcie kulkę. Natnijcie z wierzchu nożem, zostawcie do wyrośnięcia. Jak podwoi objętość, zagniećcie ponownie. Rozwałkujcie na placek o grubości ok. 1 cm i dł. 30 cm. Obsypcie mąką i pokrójcie na paski o szer. ok. 1 cm. Przełóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawcie na 1/2 h do wyrośnięcia. Pieczcie 10-12 min w temp. 200'C. Smacznego!








2 komentarze:

  1. rewelacja :)

    przy okazji zapraszam do mojej pierwszej akcji :) Szczegóły na blogu
    http://zielonakuchnia.blogspot.com

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń