Przepis ten brał udział w Wyborach Kulinarnego Bloga Roku 2012, otrzymał wysokie noty jury, dzięki czemu pojawił się w książce "Z miłości do jedzenia", wyd. REA. Książka zawiera zwycięskie przepisy konkursowe.
Uwielbiamy do wina, piwa, czy też hummusu, tapenady, chutneya, salsy, guacamole czy po prostu dobrego masła...
Potrzebujecie:
- 30 g świeżych drożdży, lub 3 saszetki 7 g suszonych,
- 30 g cukru,
- 600 ml ciepłej wody
- 1 kg mąki pszennej
- 30 g soli,
- zioła (tymianek, rozmaryn)
- 3 garście parmezanu
- mąkę do posypania.
W połowie wody rozpuśćcie cukier i dodajcie drożdże, odstawcie na kilka minut. Mąkę wysypcie na stolnicę, dodajcie sól, w środku zróbcie zagłębienie. Wlejcie rozpuszczone drożdże, połączcie z mąką i dodajcie resztę wody. Dodajcie parmezan i zioła. Zagniećcie ciasto, uformujcie kulkę. Natnijcie z wierzchu nożem, zostawcie do wyrośnięcia. Jak podwoi objętość, zagniećcie ponownie. Rozwałkujcie na placek o grubości ok. 1 cm i dł. 30 cm. Obsypcie mąką i pokrójcie na paski o szer. ok. 1 cm. Przełóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawcie na 1/2 h do wyrośnięcia. Pieczcie 10-12 min w temp. 200'C. Smacznego!
smakowite:)
OdpowiedzUsuńrewelacja :)
OdpowiedzUsuńprzy okazji zapraszam do mojej pierwszej akcji :) Szczegóły na blogu
http://zielonakuchnia.blogspot.com
Pozdrawiam!