środa, 31 października 2012

pasta z bakłażana - baba ganoush


Prezentowaliśmy Wam bakłażany na kilka sposobów m.in. pieczone bakłażany, czy jako jeden z składników ratatouille. Tym razem jako skarb kuchni bliskowschodniej, w postaci pasty baba ganoush.

Składniki:


  • 1 duży bakłażan,
  • 3 łyżki pasty tahini,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego,
  • 1/4 łyżeczki kuminu (my dajmy całą bo bardzo lubimy kumin),
  • sól,
  • sok z 1 cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • kilka czarnych oliwek i szczypiorek do posypania.


Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni. Bakłażana przekrójcie wzdłuż na pół. Posypcie pieprzem cytrynowym i skropcie oliwą. Połóżcie na blasze skórą do góry i pieczcie przez ok. 30 minut.

Jak bakłażan ostygnie obierzcie go ze skóry. Przełóżcie go do miski malaksera, dodajcie pastę tahini, posiekany czosnek, kumin, sok z cytryny, sól i oliwę. Zmiksujcie na gładką pastę. Podawajcie udekorowane oliwkami i posypane szczypiorkiem. Możecie wykorzystać jako dip do świeżych warzyw albo pastę do pieczywa. Smacznego!




4 komentarze:

  1. Oj, lubie bardzo... Do tego jakis arabski plaski chlebek - i jestem szczesliwym czlowiekiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chlebek naan dałby tu radę :)
      http://ajntopf.blogspot.com/2012/10/chlebek-naan.html

      Usuń
  2. czy taka paste moznaby polaczyc z twarogiem, w celu uzyskania trwalszej konsystencji no i w celu...nierezygnowania z ulubionego twarozku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że można! Prosimy potem o opisanie wrażeń smakowych, dziękujemy :)

      Usuń