Macie ochotę na rybę, ale nie na zapach jej smażenia? :)
Ten przepis jest dla Was!
Potrzebujecie:
- kilka filetów ryby (dorsz, mintaj czy inna biała ryba)
- opakowanie mrożonego szpinaku liściastego
- kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku, pokrojone drobno
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- oliwa
- 100-150 g żółtego sera
Filety pokrójcie na 2-3 cm kawałki, dodajcie sól, pieprz i odstawcie.Wrzućcie na patelnię szpinak, jak się rozmrozi dodajcie posiekany drobno czosnek, pieprz, sól i gałkę, na końcu dodajcie kilka łyżek jogurtu naturalnego. Trzymajcie na patelni 5-7 minut. W żaroodpornym naczyniu dno wysmarujcie oliwą, ułóżcie kawałki ryby na przemian ze szpinakiem, rybą zacznijcie, szpinakiem zakończcie. Wstawcie na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220' C. 3 minuty przed upływem 20 minut obsypcie tartym, żółtym serem (nie jest to konieczne, ale my lubimy).Podajcie z ryżem.Smacznego!
Pychota -uwielbiam szpinak a w połączeniu z dobra rybką czysta poezja smaku :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!
Pyszna zapiekanka! Ja wybieram z dorszem, pangę odstawiłam już jakiś czas temu, jestem pełna podziwu dla pierwszej fotki, zapiekane filety często niewdzięcznie wychodzą na zdjęciach a tutaj aż pachnie pysznością z obrazka!!
OdpowiedzUsuńryba+szpinak - uwielbiam! Zapiekanki wszelkiej maści również, więc chętnie skorzystam z przepisu!
OdpowiedzUsuńmam rybę, mam szpinak - robię!
OdpowiedzUsuńTego było mi trzeba, od wczoraj szukam pomysłu na rybę!
Zanim wsypiemy ser zapiekać pod przykryciem?
OdpowiedzUsuńNie jest to konieczne.
UsuńDzięki za szybką odpowiedź, bo piekarnik już się prawie nagrzał, pozdrawiam serdecznie :)
UsuńSmacznego! Pozdrawiamy! :)
Usuńzapiekać bez przykrycia ?:> jak lepiej
UsuńLepiej bez :) Pozdrawiamy!
UsuńProponuję zastąpienie sera żółtego serem camember, również bardzo smakowite! Za przepis dziękuję:D
OdpowiedzUsuńwłaśnie robię, wygląda i pachnie apetycznie. tylko zapomniałam dodać jogurt.
OdpowiedzUsuńCzy filety wczesniej podsmazyć?czy surowe do żarodpornego naczynia?
OdpowiedzUsuńSurowe :) Smacznego!
Usuńsluchajcie rewelacja ;) zamiast ryzu zrobilam pomidorki przekladane mozzarelka i polalam sosem do salatek. super ;);)
OdpowiedzUsuńMoge zrobic bez galki lub czyms ja zastapic?,
OdpowiedzUsuńSpokojnie bez gałki można! :) Smacznego!
UsuńZdjecia sa super oraz przepis. Monia
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
Usuńrobię porządki w zamrażalce, znajduje czarniaka i szpinak, jest pomysł! ryba zapiekana ze szpinakiem, wujek google przenosi mnie od razu do Was i dalej nie szukam:) po składnikach wiem, że będzie super, dziękuje że mogłam skorzystać, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńaga
To my dziękujemy i życzymy smacznego! :)
Usuńbyło super, wchodzi na stałe do kanonu za smak+prostotę wykonania:) nawet zadeklarowany przeciwnik szpinaku zjadł (o zgrozo!) ze smakiem:D
Usuńa Wasz blog dodany do ulubionych,
aga
Cieszymy się, że smakowało! Pozdrawiamy! :)
UsuńBardzo smakowite i zarazem proste do wykonania danie-chętnie spróbuję:)
OdpowiedzUsuńPolecamy i smacznego życzymy! :)
UsuńTen sposób na rybę ze szpinakiem stał się moim ulubionym:) Dziękuję za pyszną inspirację:)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że smakuje :) Pozdrawiamy!
UsuńWłaśnie wylądowało w piekarniku kilka minut i będzie gotowe! Pachnie w całym domu pięknie ! :)
OdpowiedzUsuńMamy nadzieję, że smakowała? :)
UsuńBardzo fajny przepis! polecam ;) Ja zamiast sera żółtego bo nie mogę jeść jestem na diecie to zrobiłam sobie z serem feta i też bardzo dobre ;)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że smakowało :) Pozdrawiamy i dziękujemy za odwiedziny!
UsuńWlasnie zjadlam. Swietnie wyszlo. Jednak opakowanie szpinaku to za malo. Dalam poltora a i tak minimalnie braklo. I razem z serem dorzucilam kilka plasterkow pomidora. Ogolnie genialne danie ktore na pewno bede robila czesciej.
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że smakowało! Szpinaku nigdy za wiele ;) Pozdrawiamy!
UsuńA mi się jogurt zwarzył :-(
OdpowiedzUsuńDziś robię na obiad dodam tylko pieczarki :)
OdpowiedzUsuńzrobilam, ale przygotowujac szpinak, zanim nagrzal sie piekarnik, dodalam rybe do szpinaku i ona mi sie chyba w tym sosie ugotowala. nie wiem czy nie spartaczylam tym ruchem Waszego przepisu :(
OdpowiedzUsuńNastępnym razem będzie lepiej. Rzeczywiście lepiej nie wrzucać ryby do szpinaku. W piekarniku wszystko dobrze się upiecze.
UsuńPyszne danie. Całkowicie moje smaki. Zdecydowanie będę robić częściej 😁
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że smakuje! :)
UsuńZ czym podajecie taka rybke? Bo moj glodomor jesli nie ma pyry ryzu czy makaronu to sie nie naje ehh
OdpowiedzUsuńChyba najczęściej jemy ją z ryżem, choć ostatnio wylądowała w towarzystwie kiszonej kapusty, po prostu :) Pycha! Smak!
UsuńWitam☺️Czy szpinak może być nie mrożony?
OdpowiedzUsuńOczywiście! 200 g powinno wystarczyć. Pozdrawiamy i smacznego życzymy!
UsuńWitam.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast jogurtu do szpinaku, mogę dodać śmietanę 12 %...? 🤔
Pewnie! Smacznego!
UsuńWyszło smaczne, jednak zamiast jogurtu dałem śmietankę 18%.
OdpowiedzUsuńRybka mintaj. Dziękuję bardzo za udany obiadek.
Cześć, wiem że przepis bardzo stary ale może ktoś zobaczy. Nie orientuje się zbytnio w gotowaniu i mógłby mi ktoś powiedziec sugerując się pozostałymi składnikami ile tak około ma być tych filetów? Bardzo dziękuję z góry
OdpowiedzUsuńCześć! 4-6 filetów.
UsuńCześć rybka przepyszna będę ją robić częściej. Dziękuję za pyszny przepis 🙂
OdpowiedzUsuń